Cazul bebeluşilor | 42 de copii sunt internaţi la spitalele din Argeş, cu probleme digestive

Data publicării:
copil spital agerpres 16.2.2016

FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 12.20. Mihaela Bălgrădean: „Momentul externării este un moment important pentru noi, dar se leagă de mai multe lucruri, de felul în care părinţii au înţeles cum să urmărească boala acasă, parametri biologici de care noi trebuie să ne asigurăm că sunt constante fizilogice normale, se mai leagă de curajul pe care îl au părinţii pentru a-şi îngriji copiii acasă, pregătim terenul. Această boală va fi urmărită mult timp de acum încolo, poate un an pentru unii dintre ei”.

Întrebată dacă vor fi transferaţi la Bucureşti copiii care sunt în spitalele din Argeş, Mihaela Bălgrădean a răspuns: „De ce să fie transferaţi? Erau transferaţi la Bucureşti numai în condiţiile în care colegii de acolo se confruntă cu nişte complicaţii sau evoluţie a bolilor diareice care sugerează posibil apariţiei acestui sindrom”.


PSD vrea să depună o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. Social democraţii susţin că oficialul nu a gestionat cum trebuie cazul bebeluşilor de la „Marie Curie”. Îi reproşează ritmul lent în care se face ancheta în acest caz şi lipsa de comunicare. Ministrul Sănătăţii şi specialiştii din minister au dat ieri raportul în faţa Comisiei de Sănătate din Parlament.

Tot ieri, alţi doi copii din Argeş au ajuns la Marie Curie, după ce starea lor s-a agravat. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, în acest moment în spitalele din judeţ sunt 42 de bebeluşi cu probleme digestive.

Doar doi dintre copiii internaţi în secţia de nefrologie mai fac dializă, dar doctorii spun că starea lor este din ce în ce mai bună.

Alţi trei copii sunt internaţi încă în secţia de terapie intensivă.

Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie a Spitalului Marie Curie: „Toţi 3 pacienţii care fac dializa peritoneală şi care sunt detubaţi şi care au o stare să o numim staţionară. Este o stare critică.

Nu par în pericol, însă sunt pacienţi foarte fragili”.

La mai bine de o săptămână de la începutul anchetei, autorităţile nu au stabilit încă sursa îmbolnăvirii.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Alimentele care de obicei sunt incriminate în transmiterea acestei infecţii sunt preparatele din carne de vacă, mai ales carnea tocată, preparatele din lapte şi laptele nepasteurizat, nu mă refer la laptele praf, sucurile de mere nepasteurizate si bineinteles alte produse, legume, salate, morcovi”.

Specialiştii de la DSP care se ocupă de ancheta epidemiologică vor trebui să facă verificări la producătorii particulari de la care părinţii au cumpărat alimente.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Acum, investigaţia epidemiologică. Va merge pentru a căuta în arealul imediat apropiat sursa care poate să fie animalul şi sursa de lapte să ştiţi că tot acolo este”.

Între timp, directorul spitalului de Pediatrie din Piteşti recunoaşte că unitatea medicală nu mai are medic epidemiolog de 16 zile. El spune că este şi motivul pentru care a fost amendat. Reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică au o altă variantă însă.

Cazul bebeluşilor a devenit şi subiectul unei dispute politice.

Liviu Dragnea: „Situaţia este gestionată îngrozitor. Sunt copii care au murit până acum. Eu cred că MS este complet depăşit de situaţie Şi foarte grav că până acum... sau au întârziat atât de mult că nu s-au gândit să ceară sprijin extern. S-au jucat cu vieţile. Şi cred că lucrurile nu o să rămână aşa.

(Rep.: Ar trebui să plece ministrul Sănătăţii pentru asta?) Eu cred că nu trebuia să vină”.

Mai mult, social-democraţii au anunţat că vor depune o moţiune împotriva ministrului Sănătăţii.

Patriciu Achimaş Cadariu: „Nu cred că demisia mea rezolvă această problemă. Îmi asum în totalitate problemele de comunicare şi dacă pentru asta trebuie să răspund o voi face cu plăcere”.

Doi specialişti de la Centrul European de Monitorizare şi Control al Bolilor Transmisibile vor ajunge mâine în România pentru a-i ajuta pe medicii români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri