Ce acte sunt necesare pentru divorț

Data publicării:
DIVORT

Cea mai simplă metodă de a divorţa este chiar la locul unde s-a oficializat căsătoria: la Starea Civilă. Această variantă este posibilă dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori.

Procedura este simplă: fiecare completează o cerere pe care o semnează şi o depune în faţa ofiţerului de stare civilă. Înainte să ajungă la primărie trebuie să se asigure că au certificatele de naştere, de căsătorie şi actele de identitate în original şi copie.

Divorţul la notar este varianta pe care o pot alege cei care au şi copii minori, mai ales pentru cei care vor să ocolească tribunalele.

Varianta nu se aplică decât soţilor care se pun de acord pentru toate aspecte ale divorţului. Astfel, cei doi soţi hotărăsc la cine va rămâne copilul, iar cei mai mari de zece ani vor fi ascultaţi de notar.

În plus, divorțul încheiat prin acord, la notariat, prezintă multiple avantaje: întreaga procedură nu durează decât 30 de zile şi costă între 600 şi 1000 de lei. La notariat aveţi nevoie de certificatul de căsătorie, acţiunea de divorţ, dovada plăţii taxei de timbru şi un timbru judiciar.

Bineînţele, se poate divorţa şi în instanţă. La dosar se vor depune certificatul de căsătorie în original, acţiunea de divorţ, de dovada plăţii unei taxe de timbru de 39 de lei şi de un timbru judiciar de 0,3 lei. Judecătorul decide termenii în care se va desface căsătoria. Bineînţeles, în situaţia în care soţii nu se pun de acord asupra împărţirii bunurilor sau asupra custodiei copiilor minori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri