Ce aduce 1 iulie? Scumpiri, dar și câteva vești bune

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea-3

Nici pentru şoferi nu sunt veşti prea bune. Punctul de amendă a crescut de astăzi, iar cele mai mari contravenţii pot ajunge chiar şi la 1.600 de lei.

Internetul şI convorbirile telefonice în străinătate, mai precis în statele uniunii europene, sunt singurele care s-au ieftinit.

Mai există, totuşi, o veste bună: din această lună creşte salariul minim pe economie la 800 de lei.

Prețul la gaze crește, se liberalizează piața de energie electrică

Preţul gazelor va fi majorat cu 8 procente pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali.

Asta înseamnă că la o factură medie de 100 de lei scumpirea programată de autorităţi va adăuga 8 lei la totalul de plată.

Mărirea preţului la gaze are loc în urma liberalizării pieţei de energie electrică cu 10% pentru consumatorii casnici. Aceasta presupune că furnizorii cumpără de pe bursă o cantitate de energie reprezentând 10% din consum. Evoluţia preţului depinde de deciziile luate de principalele companii energetice de pe piaţă. Dacă vor cumpăra cea mai scumpă energie, atunci factura ar putea creşte. Asta după ce ANRE, împreună cu furnizorii de energie electrică, au convenit o ieftinire cu aproximativ 5% datorită suspendării schemei de sprijin cu certificate verzi.

Produsele alimentare s-ar putea scumpi

Creşterea preţurilor la gaze şI energie electrică ar putea aduce şi o scumpire în lanţ a produselor alimentare, pentru că va fi mai scumpă materia primă mai ales pentru produsele din carne şi pentru produsele lactate.

Ca urmare, din toamnă, carnea s-ar putea scumpi cu 7%, iar până la sfârşitul anului, cu 15%. Şi preţul lactatelor va fi mai mare cu până la 5 la sută, din luna octombrie.

Există și o veste bună: preţul pâinii rămâne neschimbat pentru că producția de grâu de anul acesta se anunţă a fi una bună.

Atenție, șoferi!

Încălcarea regulilor de circulaţie îi va costa şi mai scump pe şoferii grăbiţi. Valoarea unui punct de amendă creşte de la 75 la 80 de lei. Potrivit Codului Rutier, asta înseamnă că cea mai mică amendă pe care o puteţi plăti este de 160 de lei, iar pentru încălcări mai grave ale legislaţiei, contravenţia poate creşte până la 1.600 de lei.

Care sunt veștile bune?

Luna iulie vine însă şi cu veşti bune. De astăzi se majorează salariul minim, alocaţiile pentru susţinerea familiei, dar şi venitul minim garantat.

Tot de astăzi vorbim mai ieftin la telefon, în Europa, şi asta pentru că tarifele la roaming scad cu peste o treime. Veşti bune sunt şi pentru cei care folosesc internetul: tarifele scad de la 70 la cel mult 45 de eurocenţi pentru un megabit.

Prin urmare, salariul minim a crescut de astăzi de la 750 la 800 de lei. Este a doua etapă de majorare de anul acesta, după ce în februarie salariul minim a mai crescut cu 50 de lei.

Tot de astăzi creşte şi venitul minim garantat, cu 8,5%. Acesta este un ajutor social pe care îl primesc persoanele cu venituri foarte mici pe membru de familie. Mărirea care se aplică este, în medie, de 16 lei.

Mai mari vor fi şi alocaţiile pentru susţinerea familiei, care urmează să crească cu 30%. Totodată urcă şi plafonul de venit până la care poate fi acordată această alocaţie, de la 370 la 530 de lei pe membru de familie. Cele două măsuri fac parte din programul de susţinere a persoanelor considerate vulnerabile, în contextul liberalizării pieţei de energie.

Tot de astăzi vorbim mai ieftin la telefon, în Europa. Tarifele la roaming scad cu peste o treime. De la 1 iulie, efectuarea apelurilor de voce va costa cel mult 24 de eurocenţi pe minut în Uniunea Europeană, iar trimiterea unui SMS va fi taxată cu maximum 8 eurocenţi. Pentru utilizatorii de internet, tarifele scad de la 70 la cel mult 45 de eurocenţi pentru un megabit.

Tarife mai mici în roaming

apel voce: maximum 0,24 euro/minut

mesaj scris: maximum 0,08 euro/SMS

servicii de date: maximum 0,45 euro/MB

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri