Ce alimente au cumpărat românii pentru masa de Paște

Data actualizării: Data publicării:
alimente supermarket cumparaturi

Meniul tradiţional de Paşte nu mai este de mult timp tradiţional. Unele bucate de pe masa de sărbătoare au venit de la mii de kilometri depărtare. Am importat carne de miel din Bulgaria şi legumele din Spania, Olanda sau Polonia.

Este o adevărată aventură să cauţi produse româneşti, mai ales la standurile de legume şi fructe.

Lanţurile de hipermarketuri au amenajate standuri speciale pentru produsele româneşti. Însă, de exemplu, la legume, româneşti sunt doar cele de sezon. La fructe, toate produsele sunt din import.

Oamenii spun că, în absenţa produselor autohtone, sunt atenţi dacă ţara de provenienţă are tradiţie în cultivarea anumitor legume sau fructe.

Sindicaliştii din industria alimentară spun că statul nu îi protejează pe producători şi critică reacţia avută după ce Comisia Europeană a lansat în februarie procedura de infringement pentru legea cu 51% produse româneşti în magazine.

Parlamentul şi Comisia pentru Agricultură au tăcut după acea măsură privind infringementul şi n-ar fi trebuit să tacă. Ar fi trebuit să vină Ministerul Agriculturii cu nişte măsuri care să genereze asocierea micilor producători care să asigure şi calitate şi cantitate”, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară.

În magazine, roşiile sunt din Spania sau Italia, ardeii din Turcia, iar din Olanda sunt importate ridichi. Fructele sunt aduse de la distanţe mult mai mari. Găsim pere din Africa de Sud sau Chile, pepene galben din Honduras şi Costa Rica şi struguri din India.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri