Ce cred românii despre larva gândacului de bălegar, abrobată de UE ca aliment: „Mai bine mănânc frunză de cucută. Fac ciorbă din ea”

Data actualizării: Data publicării:
larva gandac
Ce cred românii despre larva gândacului de bălegar, abrobată de UE ca aliment. Foto: Getty Images

În țara unde cea mai bună salată este porcul, gândacul de bălegar nu prea are șanse să-și pună larvele în farfurii, cum deja a aprobat Comisia Europeană. Românul râde în barbă și își face cruce la auzul ultimei gângănii avizate ca aliment. Doar cuvântul „bălegar” îi provoacă greață, darămite să-i mai așeze gândacul în meniu, lângă ceafa de porc, sarmale și mititei și alte bucate tradiționale.

La vremea-n care românul își îngrașă pământul din solarii și răsadnițe cu bălegar de pasăre și vacă, Comisia Europeană pune larva gândacului de bălegar pe lista ingredientelor de bucătărie reglementate. Se zice că de foame sau de gust, viermele ăsta al gânganiei de bălegar poate fi mâncat ca atare, congelat, pudră ori ca ingredient pentru diverse delicii culinare, precum trufa. Așa zic experții care au convins Comisia Europeană că Alphitobius Diaperinus, pe românește larva gândacului de bălegar, merită să hrănească omul. Doar că românul, obișnuit cu mămăligă, slană și alte delicatese porcești, privește dezgustat poza larvei și râde amar.

- Păi eu, dacă văd musca pe pahar, dau și sparg și paharul. Și matale îmi spui să mânânc d-alea? Asta e pe aici prin bălegar. Asta o fi mama și îi face pe ăștia? Spune-le la europeni să ne scoată tuta din roșii, ca să putem să ținem roșii. Nu să creștem d-astea.
- Dar... așa ceva într-o salată, într-o omletă?
- Băi... lasă-mă în pace cu salata matale și cu omleta. N-auzi ce mâncăm noi? Găini, oi, miei.

- Nu e acum. Vara e. Nu e niciunul
- Ați văzut gândaci din ăștia?
- Da, am văzut. Știu ce este!
- Și ați mânca?
- Nu!

- Păi am înnebunit să mâncăm d-ăștia? Păi mai bine mâncăm cucută decât d-ăștia.
- Ați mânca așa ceva?
- Nu.
- Într-o sălățică, într-o omletă?
- Nu. Eu sunt ca ăia de pleacă, de mânâncă insecte prin pădurile alea pe acolo, prin deșerturile alea, de stau prin frig, prin ploi? Mai bine mănânc frunză de cucută. Fac ciorbă din ea și mănânc, decât d-ăștia.
- Dar ați văzut așa ceva?
- Am văzut, da!
- Și nu v-ați gândit să colectați câțiva, să strângeți pentru acasă?
- Nu, nu. Hahahaha.

- Comestibile sunt. Dar nu suntem noi... Nu face parte din meniul nostru național. Ce treabă avem noi cu...?
- Păi vrea să-ți dea mai puțin, mă. Să-ți micșoreze stomacul. Mănânci un d-ăla... mănânci cât o friptură de porc.
- Ce părere aveți?
- O părere foarte proastă!
- Da, nu ne trebuie așa ceva.
- Păi ce, mâncăm noi așa ceva?
- N-o să mâncăm toată viața. Cum să mănânci așa ceva?
- Or fi bune, mă. Nu mai face lumea cancer, nu mai face colesterol, diabet...
- Du-te bă de aici că te îmbolnăvești de ficat!

Larva gândacului de bălegar nu e singura gânganie catalogată aliment uman de Comisia Europeană. Pe lista de bucătărie mai sunt trei: viermele de făină, lăcusta migratoare și greierele domestic. Despre toate gângăniile acestea, ministrul agriculturii românești zice sec: „Nu le puneți în mâncare, nu le puneți în farfurie! Lăsați insectele... în insectar”!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri