Ce i-a spus un inspector ANAF bărbatului cu dizabilități care dorea să câștige legal bani din muzică

Data actualizării: Data publicării:
barbat dizabilitati

Renunţă la pasiunea de-o viaţă de teama Fiscului. Printr-o astfel de situaţie trece un bărbat în scaun cu rotile din Gorj, care este decis să încheie o carieră de 24 de ani în muzică. Vrea să intre în legalitate, să împartă câştigurile de la evenimente cu statul, dar... nu poate. Tot statul îi pune piedici: legislaţia nu le dă voie persoanelor cu dizabilități să aibă venituri din alte activităţi şi să primească în continuare pensie.

Robert Gavrilescu este bărbatul al cărui destin i-a fost necruțător: un vaccin făcut greșit i-a marcat viața pe vecie. Are 43 de ani, iar de 24, din scaunul cu rotile, uimește lumea cu acordurile sale încântătoare la orgă și pian. Pentru a putea merge în continuare la evenimente, a făcut credit pentru... două boxe și o orgă.

Robert Gavrilescu: Orga este viaţa mea, este iubirea mea. Cu ea îmi fac treaba, cu ea aduc bucurii oamenilor.

Legea prin care Fiscul obligă toţi artiştii să-şi declare veniturile, l-a trimis şi pe el să ceară lămuriri unui inspector ANAF. Vrea să plătească impozit statului pentru câștigurile sale, însă legislația prevede ca persoanele cu handicap de gradul I, ca Robert, să nu obțină venituri suplimentare.

Robert Gavrilescu: Am fost, am întrebat pe un inspector ANAF: Cum fac să intru în legalitate? Care este procedura? Ce trebuie să fac? PF, AF, SRL? Domnule, nu ştim!”. Legislaţia este ambiguă, nu mă lasă sau şi dacă mă lasă, îmi pune varianta în care sunt obligat să renunţ la pensia de urmaş în cuantum de 640 de lei. Cântările mele sunt foarte mici, foarte scurte. Nu mă duc decât la evenimente mici. Nu pot să mă duc la nunţi, spre exemplu.

Robert a ales. Dintre un venit nesigur şi unul care vine lunar, a ales pensia şi va mai cânta acum doar familiei şi prietenilor. Speră totuşi ca legislaţia să se schimbe în favoarea celor ca el, iar parlamentarii vin cu promisiuni.

Dan Vîlceanu, deputat: Urmează să depun o iniţiativă astfel încât persoanele cu dizabilităţi să poată obţine şi alte venituri în afară de această indemnizaţie care, prin prisma faptului că este incompatibilă cu alte venituri practic îi obligă pe cei care au dizabilităţi să stea în casă.

Până atunci, Robert este aşteptat de persoanele cu dizabilităţi, bătrânii de la cămine ori copiii aflaţi în grija statului, să le cânte pentru că face des astfel de acţiuni caritabile.

Daniel Andrei, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia: Primul lucru care îți vine în minte este un şoc. Dacă vorbim din punct de vedere uman, nu este drept absolut deloc.

În aceeași situație este și o tânără din Târgu Jiu, care, din pasiune pentru artă, a scris o carte. Însă nu o poate vinde de teamă că acest câștig ar putea-o lăsa fără pensia de handicap.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri