Ce îi stresează pe șoferi în trafic și îi expune la accidente

Data publicării:
trafic agerpres
Foto: Agerpres

Claxoanele, gropile din asfalt sau minutele pierdute în trafic pot creşte riscul unui accident rutier. Este concluzia psihologilor care spun că stresul adunat la volan este una dintre principalele cauze ale accidentelor. Presiunea timpului, ambuteiajele şi certurile cu ceilalţi şoferi ne fac mult mai violenţi, iar în momentul în care găsim peste o porţiune de drum liberă, obişnuim să mărim viteza sau să conducem agresiv. Este momentul în care suntem expuşi la accident, spun specialiştii.

Claxonul. Un sunet pe care-l auzim atât de des încât ne-am obişnuit cu el. Dar alături de alte probleme pe care le întâlnim în trafic, contribuie la starea noastră de nelinişte la volan.

Mihaela Rus, psiholog: Starea precară a infrastructurii, multitudinea de vehicule pe partea carosabilă, aceste blocaje în trafic sau aceste aglomerări de trafic produc întârzieri, de aici și stresul pe care fiecare conducător auto îl resimte.

Un stres care poate duce la adevărate tragedii, spun specialiştii în siguranţă rutieră.

Sorin Ene, pilot: Pe moment, participand la o situație în care te-ai enervat cu cineva și următoarea porțiune fiind o porțiune liberă, ești tentat să mergi cu viteză foarte mare sau să ai un stil de conducere agresiv.

Este momentul în care suntem cel mai expuşi la un accident rutier.

Virgil Mihailovici: Poate fi un factor agravant prin faptul că el creşte riscul atenţiei asupra drumului, asupra lucrurilor care se întâmplă în timp ce conducem şi sigur că poate fi o cauză a accidentelor.

Psihologii spun că semnele unui astfel de comportament sunt clare şi că le găsim zilnic în trafic.

Mihaela Rus: Devin agresivi, verbal sau comportamental. Încep să dea flashuri mașinilor din fața lor, depășesc coloanele de mașini, claxonează insistent, adresează cuvinte mai puțin respectuoase. Eu trebuie să ajung la ora 12:00 indiferent de condițiile de trafic. Va face orice, fără să țină cont de reguli, regulamente și ceilalți participanți la trafic să ajungă în acel loc la ora stabilită.

În Capitală, un şofer pierde în fiecare zi aproape o oră în trafic din cauza ambuteiajelor. Este o situaţie care poate fi evitată, totuşi.

Virgil Mihailovici: Trebuie să ne facem înainte un traseu, să ne gândim bine unde avem de ajuns, să ne luăm o marjă de siguranţă.

În 2017, au avut loc peste 8.600 de accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa 1943 de oameni, cu 2% mai mulţi decât în 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri