Ce se întâmplă cu pensiile şi salariile. Măsurile propuse de Guvernul Orban

Data actualizării: Data publicării:
Blurred crowd of unrecognizable at the street
FOTO: Getty Images

O pensie echitabilă pentru toate categoriile de pensionari, un sistem public de pensii sustenabil concomitent cu reducerea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, sunt obiectivele principale privind politicile de pensii, aşa cum sunt prevăzute în programul de guvernare propus de Cabinetul Orban.

"Constituirea unui grup de lucru care, împreună cu partenerii sociali, inclusiv asociațiile pensionarilor, vor stabili măsurile cele mai potrivite, astfel încât pensiile să nu scadă în termeni reali pe termen lung, iar discriminările din sistem să fie eliminate prin aplicarea principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie", se arată în programul de guvernare propus.

Totodată, Cabinetul Orban are în vedere consolidarea Pilonului 2 de pensii prin următoarele metode: eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilității de a opta între Pilonul 1 și Pilonul 2; reluarea creșterii procentului virat la Pilonul 2 așa cum a fost prevăzut inițial în legislație.

Un alt obiectiv este reducerea numărului de pensionari anticipați prin măsuri active de stimulare a continuării activității.

Cabinetul Orban are în vedere evaluarea oportunității și a formei reglementării privind introducerea unor sisteme facultative de pensii ocupaţionale alături de sistemele existente, care să aibă în vedere realitățile actuale privind categoriile socio-profesionale, statutul profesional şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, bazate pe contribuții din venitul profesional, altele decât cele existente.

"Stimularea celor care desfășoară activități ocazionale în vederea încheierii asigurării facultative la pensii, printr-o serie de facilități la momentul declarării veniturilor din activităţile ocazionale.", este o altă măsură a guvernului.

Piaţa muncii: restabilirea unui echilibru între salariații de la stat și cei de la privat

În ceea ce priveşte piaţa muncii, Guvernul Orban propune dezvoltarea și modernizarea relațiilor de muncă prin adaptarea contractelor de muncă la noile realități/tendințe economice și cerințe sociale, dezvoltarea cooperării dintre sistemul de educație/sistemul de afaceri, prin susținerea structurilor de învățământ dual, revizuirea măsurilor privind impozitarea muncii.

Totodată, sunt avute în vedere măsuri de modernizare și de întărire a instituțiilor de reglementare a pieței muncii, incluzând măsuri de dezvoltare a mobilității transnaționale a lucrătorilor, conform Strategiei Europene privind promovarea unui cadru de angajare sustenabil, calitativ și de susținere a mobilității muncii, precum și a Strategiei EU.2020.

Noul guvern urmăreşte revizuirea cadrului legislativ prin abrogarea supraimpozitării contractelor part-time prevăzută în OUG nr. 4/2017, evaluarea impactului Legii nr. 153/2017 și promovarea unor măsuri în vederea restabilirii unui echilibru între salariații de la stat și cei de la privat și eliminarea inechităților, adaptarea OUG nr. 60/2017 și stimularea companiilor private care angajează și oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilități sau dificil reintegrabile pe piața muncii, promovarea unui proiect de Lege pentru stabilirea salariului minim prin aplicarea unui mecanism obiectiv și predictibil.

Alte măsuri se referă la programe pentru stimularea/reinserția profesională inclusiv a celor plecați la muncă în străinătate, precum şi la realizarea unor programe de formare profesională a șomerilor și a salariaților aflați în pericolul pierderii locului de muncă, corelate cu necesitățile actuale ale pieței muncii.

Programul complet poate fi consultat aici PROGRAM-DE-GUVERNARE-PNL-2019

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri