Ce se va întâmpla cu "Prima Casă" | Florin Cîţu: Am văzut proiectul PSD, nu este interesant pentru noi

Data actualizării: Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, sâmbătă dimineață, că o serie de programe, printre care și "Prima Casă", sunt în analiză momentan pentru a se vedea dacă au adus sau nu plusvaloare, precizând despre proiectul PSD "O familie, o casă" că nu este interesant pentru liberali.

"Prima Casă se află binențeles pe această listă de programe (aflate în analiză -n.r.). Nu a fost nevoie (de bani la rectificare pentru "Prima Casă" -n.r.). Programele rămân. Doar facem o analiză. După ce facem o analiză, voi vedea care va mai rămâne în picioare sau nu", a declarat Florin Cîțu, la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a catalogat proiectul PSD, prin care programului "Prima Casă" i se atribuie un caracter social devenind "O familie, o casă", că nu este interesant pentru actuala guvernare.

"În trei ani de zile, am văzut toate proiectele PSD și nu cred că a existat un proiect PSD care să-mi fi stârnit interesul așa de mult încât să-l folosesc. Nici acest proiect nu va fi interesant pentru noi", a declarat liberalul.

Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege pentru modificarea OUG 60/2009, prin care programului "Prima Casă" să i se atribuie un caracter social, devenind "O familie, o casă".

Proiectul propune:

• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul "O familie, o casă".

• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

• Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

• Menținerea avansului minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

• Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:
 reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
 reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

• Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Pe 8 octombrie 2019, propunerea legislativă a fostului ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a primit raport favorabil în Comisia de buget a deputaților.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri