Ce-și permit românii: garsoniere de 20 mp, mai mici decât prevede legea

Data actualizării: Data publicării:
apartamente preturi

Dezvoltatorii imobiliari au o nouă tactică. Ilegală. Construiesc locuinţe mai mici decât ar trebui, doar ca să le vândă cu preţuri pe care clienţii şi le permit. Aşa au ajuns să ofere garsoniere care au doar 20 de metri pătraţi, ceva mai mult de jumătate din minimul prevăzut de lege. Autorităţile sunt complice la acest fenomen. „Din nepricepere ori din cauza corupţiei”, spun specialiştii.

O garsonieră din centrul Capitalei, pe care dezvoltatorul cere 45.000 de euro, are doar 24 de metri pătraţi utili. Cu 13 metri pătraţi mai puţin decât prevăd normele în vigoare. Legea nu e respectată nici în cazul aparamentelor cu două camere, care ar trebui să aibă măcar 57 de metri pătraţi utili şi nici pentru locuinţele cu trei camere.

Explicaţiile pentru aceste nereguli sunt simple - goana după profit şi indolenţa autorităţilor.

Ei vor să ajungă cu acele unităţi locative la preţuri cât mai mici, competitive pe piaţă, așa încât văzând că nu există controale în acest sens, ei îşi permit să încalce legea locuinţei şi să facă suprafeţe mai mici decât cele prevăzute”, spune Dr. Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Pe de altă parte, dezvoltatorii încearcă să vină cu oferte care să se încadreze în programul Prima Casă, care are un prag de 60.000 de euro şi necesită un avans de doar 5%.

Victimele, de data asta, sunt cumpărătorii, oamenii, ei se bucură că au un acoperiș deasupra capului, oricât de mică ar fi suprafața”, spune Şerban Sturdza, reprezentantul Ordinului Arhitecţilor din România.

Tendinţa se vede şi în statisticile oficiale. Suprafaţa medie a unei locuinţe construite în 2016 a fost de aproximativ 66 de metri pătraţi, în scădere cu aproape un metru pătrat faţă de anul precedent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri