Ce spune PMB despre demolarea fântânilor din zona Unirea

Data actualizării: Data publicării:
Fantani Unirea

După ce în spațiul public au apărut fotografii și mesaje din partea bucureștenilor îngrijorați că fântânile din zona Unirii nu se reabilitează, ci se demolează, Primăria Municipiului București precizează că lucrările sunt de amploare, dar că fântânile nu se demolează integral. Costurile lucrării sunt suportate de Apa Nova, asigură Primăria Capitalei, care pune la dispoziția publicului și un filmuleț care ilustrează cum ar trebui să arate zone la finalul intervențiilor.

Precizările Primăriei Capitalei:

„Lucrările de reabilitare a fântânilor din zona Unirea sunt derulate de societatea Apa Nova din bugetul propriu. Bugetul alocat acoperă renovarea tuturor celor 17 fântâni din centrul Capitalei. Proiectul a demarat în data de 8 mai și presupune intervenții de amploare, atât la nivel de elemente arhitecturale, cât și la nivel tehnic.

Conform datelor primite de la Apa Nova, procesul include repararea sau refacerea pereților laterali ai fântânilor, care includ ornamente și elemente arhitecturale, dar si înlocuirea instalațiilor, echipamentelor, luminilor, camerelor tehnice, placărilor, mozaicurilor, și a altor elemente arhitecturale ori ornamentale din interiorul fântânilor perimetrale.

Starea de degradare a construcțiilor este avansată, întrucât de mai bine de 30 de ani aceste fântâni nu au fost renovate în totalitate, ci doar au avut loc intervenții punctuale. Amânarea lucrărilor ar fi condus la costuri de refacere și mai mari, ca să nu mai vorbim despre impactul unor contrucții de acest fel într-o zonă ultracentrală a Capitalei.

Din cauza uzurii fizice avansate, se poate reține în noua lucrare cel mult 10% din partea placată. Zidul de îmbinare dintre fântâni va comporta lucrări de demolare deoarece tehnologia care va fi inclusă în fântâna din cadrul noului proiect impune existența unei suprafețe plane neobturată de pereți. Acest perete este singura zonă care comportă astfel de intervenții”.

Lucrările sunt realizate în perioada mai-septembrie 2018 și traficul este restricționat temporar pe banda 1.

În urma modernizării, fântânile ar trebui să devină un punct central de atracție urbană, având patru regimuri de funcționare: regim de zi, seară, respectiv noapte, de luni până vineri, iar în weekend va funcționa în regim de spectacol stradal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri