Cea mai bună lună pentru producătorii de preparate tradiţionale

Data publicării:
caltabosi afumatura produse traditionale

Zilele acestea, la familia Debreczeni comenzile curg. Cu o experienţă de mai bine de 20 de ani, sătmărenii le oferă clienţilor nu mai puţin de 10 produse tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii. Cei mai căutaţi sunt cârnaţii afumaţi şi caltaboşii, motiv pentru care în această lună membrii familiei au de preparat sute de kilograme de produse din carne.

„Cumpără lumea şi de aici şi trimite în străinătate, în Viena sau şi în Paris sau şi mai departe, Londra sau aşa, că le plac produsele tradiţionale de la noi”, spune Cristina Debreczeni.

Bucatele au fost prezentate zilele acestea şi la un târg de produse tradiţionale.

Ca de obicei, în fiecare an cumpărăm majoritatea produselor tradiţionale. Aici avem la dispoziţie, har Domnului, în zona aceasta, deoarece sunt şi reuşite aceste produse. Aici găsim tot ce ne dorim pentru masa de Crăciun”, spune un cumpărător.

Apropierea sărbătorilor se simte şi în afacerea cu produse de panificaţie a Marianei Rus. De câteva săptămâni, carnetul de comenzi s-a umplut.

Preparatele făcute după reţeta bunicii îi atrag mai ales pe cei care vin acasă de Crăciun.

Sunt produse tradiţionale, sunt făcute fără aditivi, fără amelioratori. Făina e elementul de bază, apă, drojdie, sare la cozonaci şi ouă de casă”, spune Mariana Rus.

Satu Mare este unul dintre judeţele cu cele mai multe produse tradiţionale atestate. 29 au primit recunoaştere din partea Ministerului Agriculturii. În judeţul vecin, Maramureş, sunt 56 de astfel de preparate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri