Cea mai sigură comună din România

Data publicării:
casa taraneasca nuci

 „Mă duc la sapă şi aşa le las... (ușile - n.r.) descuiate, poarta deschisă”, spune o femeie.

„Oamenii răi sunt împărţiţi mai spre oraş”, râde satisfăcut un sătean.

La 40 de kilometri de Bucureşti, 3.000 de suflete trăiesc ca în rai în comuna Nuci. Au frică doar de Dumnezeu şi de impozite. Sunt atât de relaxaţi, încât dorm cu uşa deschisă fără nicio grijă.

Dacă las banii pe masă, eu acolo îi găsesc. Nu are cine să îi fure. (...) Şi toată pensia am lăsat-o şi nu mi s-a luat”, dă asigurări o localnică.

Încrederea merge atât de departe, încât unii nici măcar nu îşi aduc aminte unde au lăsat cheile. Sau dacă au avut vreodată.

„Majoritatea nu avem chei la poartă. (Reporter: Şi nici la casă?) Nu, doar aşa un zăvor, aşa. Dar nu chei, lacăte”, precizează un bărbat.

Doar postul de poliţie de la Nuci stă încuiat. Are lacăt şi grilaj. Oficial, trei poliţişti sunt responsabili cu siguranţa localnicilor, dar nici ei nu îşi mai aduc aminte de când nu au mai fost deranjaţi. Sătenii nu ştiu numărul de telefon de la Serviciul de Urgenţe dintr-un motiv simplu...nu au nevoie de el.

Reporter: 112 vă sună cunoscut?

Sătean: Nu.

Reporter: Nu ştiţi ce se face cu el?

Sătean: Nu, nu, nu, nu.

Mai repede ar suna autorităţile locale”, spune primarul Georgel Vasile.

Firesc. Ultimul dosar penal a fost scris la Nuci acum 25 de ani. „Când a fost cu Cristi Ţurică a lu Panait”, își aduce aminte un localnic. (Reporter: Ce a fost atunci?) A dat în cap cu toporul. (Reporter: L-a omorât?) Daaa, l-a omorât. (Reporter: Ce an?) Eeee, până în Revoluţie”.

De atunci, ciripitul păsărilor e neîntrerupt, iar localnicii îşi îngrijesc grădinile şi cresc pui.

Cei care sunt tentaţi să dea agitaţia şi adrenalina oraşului pe calmul de la Nuci trebuie să ştie că acolo sunt câteva case de vânzare şi terenuri libere. Ar fi bine primiţi, cu o condiţie. Să renunţe la teamă şi lacăte...

Sunt oameni corecți, cinstiţi, care îşi văd de treaba lor, muncesc” - este cartea de vizită a localnicilor.

Totuși, pentru ca hoţii să nu tulbure liniştea de la Nuci, oamenii legii vor patrula noapte şi zi pe uliţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri