Video Cei șapte copii orfani de tată care vor să meargă la școală: „Dacă nu ştii să citeşti, nu poţi să te angajezi, te duci cu ziua”

Data publicării:
copil sarac dintr-o familie cu șapte frati din popesti jud iasi
Mihai știe că școala este singura lui șansă pentru a scăpa de o viață petrecută în sărăcie Foto: captură video

Chiar dacă nu ştiu prea bine în ce condiţii se vor ţine orele, părinţii au început să cumpere rechizite, cărţi și haine noi. Dar sunt şi familii care nu au îndrăznit niciodată să facă astfel de cheltuieli, din simplul motiv că nu îşi permit.

„Tată, mamă şi bunici, eu şi frăţiorii mici, toţi suntem uniţi, bucuroşi şi fericiţi”. Fratele mai mare le citește celor mai mici dintr-un manual vechi.

Nicolae, Mihai, Ştefan, Andrei, Bianca, Gabriela şi Maria sunt 7 fraţi din Popești, județul Iași, care acum un an au rămas orfani de tată, iar mama încearcă din răsputeri ca din puţinul pe care îl are să le asigure necesarul minim pentru începerea şcolii.

Mezinele sunt gemene şi au 6 ani. Se pregătesc pentru clasa zero. Mama ar vrea să le cumpere ghiozdane noi, dar nu are cu ce.

- Astea sunt ale fetelor, care le-au folosit în alţi ani şi Andrei, şi Neculai, că asta e situaţia, explică mama, Sonia Ivan.

- De câţi ani, practic, le tot folosiţi?

- Pai are Neculai 7, 8 ... 9 ani, astea! Da, le-am spălat, le-am... astea sunt. Altele noi, n-avem de unde!

Venitul familiei este de 1.650 de lei pe lună, alocaţiile copiilor şi ajutorul social. Cei mici spun că au nevoie de puţin pentru a merge la şcoală, dar ştiu că mama lor face eforturi mari pentru a le asigura strictul necesar. Şcoala este însă pentru ei o bucurie, o şansă la o viaţă mai bună.

- Să mă port frumos, să citesc! spune Nicolae ce face la școală.

- Asta înveţi la şcoală?

- Da!

- Şi cel mai mult şi cel mai mult de ce îşi este dor, dacă te gândeşti la începerea şcolii?

- De colegi.

- Ce-ţi trebuie, practic?

- Un ghiozdan, cărţi, creioane.

- Şi ai toate astea?

- Îmi cumpără.

- Încă, nu, nu?

- Nu!

Nu îşi doresc lucruri scumpe. Mai mult, renunţă şi la jucării pentru a-şi cumpăra caiete.

Dar în ciuda greutăţilor, nu s-au gândit să renunţe la şcoală, chiar dacă ştiu că nu vor avea tot ce le trebuie din prima zi.

familie copii saraci iasi - captura
Cei șapte copii orfani de tată din Popești, județul Iași, vor să meargă la școală, în ciuda dificultăților Foto: captură video

„Nu, dar nu e vorba de aşa ceva, ca să aibă totul la început de an şcolar. Le-am cumpărat, dar cât de puţin, ca să nu se ducă cu ghiozdanul gol”, spune mama, Sonia Ivan. „Cred că ar fi o sumă foarte mare, enormă, vă daţi seama, sunt şapte copii”, adaugă ea.

Copiii știu însă ce-i așteaptă dacă nu merg la școală. „Dacă nu ştii să citeşti, nu poţi să te angajezi sau să ajungi cineva în viaţă. Pur şi simplu, te duci cu ziua, dacă nu ai un pic de carte sau ceva”, spune Mihai, foarte convins.

Mama spune că pentru început e suficient ca cei mici să aibă un caiet şi un pix şi o pereche nouă de pantofi. Cu toţii cred că acest sacrificiu merită.

„Să ştie şi ei pentru ei să citească, să socotească, să aibă şi ei un serviciu în viaţă, să nu fie şi ei cum am fost eu, necăjită. Măcar dânşii să ajungă undeva unde nu am putut să ajung eu”, își mărturisește mama visul.

Bunicul care își crește singur doi nepoți

Probleme sunt şi la alte familii. În comuna Scoarța, din județul Gorj, Constantin Isac, un bunic în vârstă de 72 de ani, își crește singur cei doi nepoți, ambii elevi. Cu greu reuşeşte să le cumpere rechizitele de care au nevoie.

Anul acesta însă, s-a lovit de o problemă şi mai mare: aveau nevoie măcar de un telefon performant pentru a participa copii la cursurile online. Nu a avut însă...

„Nu au făcut deloc. Deloc. Deloc n-au participat” - spune bunicul cu o umbră de îngrijorare și regret pe chip.

constantin isac bunic gorj - captura
Constantin Isac, un bunic din Gorj care își crește singur cei doi nepoți, este îngrijorat că n-au avut posibilități să facă școală online Foto: captură video

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri