Cel mai scump brad de Crăciun face sărbătorile în depozit. Cât a costat și unde se află

Data actualizării: Data publicării:
brad scump primaria tg jiu fb

Cuprinşi de spiritul Crăciunului, edilii din ţară au băgat adânc mâinile în sacul cu bani publici şi se întrec în ornamente care mai de care mai sclipitoare. La Galaţi, ghirlandele şi ornamentele luminoase sărăcesc bugetul local cu aproape 700.000 de euro. În micul oraș Ghimbav, iluminatul festiv costă aproape 100.000 de euro, cam tot atât cât costă luminiţele din Braşov sau Timişoara.

Perdele de lumini, ţurţuri luminoşi şi globuri felurite au gătit Galaţiul de sărbătoare. Pentru peisajul feeric, însă, autorităţile scot din vistierie o sumă fabuloasă: 3,7 milioane de lei. În acelaşi oraş în care 17 şcoli nu au avut căldură în calorifere mai mult de 2 săptămâni, din lipsa investiţiilor.

Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi: Este vorba de un acord cadru semnat pe o perioadă de şapte luni şi presupune iluminatul festiv pentru Zilele Galaţiului, pentru 1 decembrie, Crăciun şi Revelion şi pentru sărbătorile pascale de anul viitor.

Locuitorii nu sunt mulțumiți:

- E mult, e foarte mult pentru un oraş ca noi. Sunt alte priorităţi.

- Mi se pare că e jaf.

În Ghimbav, un orăşel cu nici 5.000 de locuitori, iluminatul festiv costă aproape 100.000 de euro. Cam tot atât cât plăteşte, de exemplu, municipiul Braşov, de 50 de ori mai populat decât mica urbe.

Ionel Fliundra, viceprimarul din Ghimbav: Nu cred că bugetul localităţii Ghimbav sărăceşte pe tema asta. Ornamente noi, este un altfel de concept.

O risipa fără noimă, consideră locuitorii oraşului:

- Exagerat cu banii ăştia, trebuia jumi - juma, să facă şi altceva.

- Aoleu, aşa de mult, vai de mine şi de mine. Nu aşa de mult!

La Râşnov, un oraş turistic important, primăria va da doar 20.000 de euro pentru iluminatul festiv de sărbători.

În capitala Banatului, pentru lumini e calibrat pe posibilităţi.

Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei: Suntem într-un an în care nu avem posibilități mari, astfel că întreg iluminatul de sărbători este cifrat ca valoare undeva la 100.000 de euro.

La Târgu Jiu, nu luminiţele de sărbători fac gaură în buget, ci bradul artificial. Cumpărat în rate şi folosit doar doi ani, pomul de Crăciun în valoare de 100.000 de euro va sta în acest an în depozit. În locul impunătorului cadru metalic cu mii de luminițe va fi împodobit un brad natural, înfipt într-o gură de canal.

Diana Speretoiu, jurnalist Digi24: Aici, în centrul oraşului, va fi instalat bradul natural, cu o înălţime de 18 metri. Pentru globuri, ghirlande şi pentru brad, municipalitatea a cheltuit 100.000 de lei.

Ce spun localnicii:?

- Nişte bani aruncaţi degeaba şi sunt tot banii contribuabilului, banii noştri.

Oradea va avea peste 14 kilometri de ghirlande luminoase, peste 300 de figurine şi fântâni de lumini. Doar că sistemul este oferit gratuit de către firma de iluminat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri