Cele mai frecvente probleme de sănătate care te trimit la Urgențe în sezonul rece

Data actualizării: Data publicării:
Infectii respiratorii_i Articol susținut de SANADOR

În sezonul rece, sunt numeroase motive medicale pentru care pacienții accesează sistemul de urgență. Multe dintre aceste probleme medicale nu necesită internare, dar sunt întâlnite și afecțiuni severe, care evoluează nefavorabil în absența unor îngrijiri medicale intensive. Astfel, în cazul oricărei afecțiuni acute, competența și viteza de reacție a personalului medical pot face diferența dintre viață și moarte.

Urgențele sezonului rece țin de condițiile meteo specifice acestui anotimp și includ, în primul rând, infecțiile respiratorii, care pot da complicații serioase bolnavilor cronici. Pacienții cu guturai, laringită sau gripă, afecțiuni provocate mai ales de agenți virali și accentuate de frig, nu ridică mari probleme echipelor medicale specializate în medicină de urgență și se rezolvă prin tratamente uzuale. La bolnavii cronici situația se complică însă, întrucât aceștia, în condiții de temperaturi scăzute, prezintă o accentuare a simptomatologiei preexistente.

Astmaticii și bolnavii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă pot dezvolta insuficiență respiratorie iarna, iar cei cu boli coronariene ischemice, precum angina pectorală stabilă, pot trece în angină instabilă, cu crize mai lungi și mai puternice, care pot duce la infarct miocardic. De asemenea, hipertensivii pot avea valori și mai ridicate ale tensiunii arteriale, iar cei cu valvulopatii (stenoză mitrală, aortică, tricuspidiană) pot prezenta o accentuare a simptomelor cu care se confruntau deja (dureri în piept, amețeli, dispnee, palpitații).

Tot iarna, compartimentele de primiri urgențe ale spitalelor sunt mai aglomerate și din cauza accidentelor rutiere, mai frecvente din pricina condițiilor meteorologice și de carosabil nefavorabile, dar și a traumatismelor date de practicarea sporturilor de iarnă (mai ales la schi), care pot duce la fracturi ale membrelor și ale coloanei vertebrale. Alte urgențe de sezon des întâlnite la români includ tulburările digestive (gastroenterocolite, ulcere, crize biliare, toxiinfecții alimentare), din cauza mâncărurilor tradiționale greu digerabile, consumate în cantități foarte mari în această perioadă, și intoxicațiile acute cu alcool. La toate acestea se adaugă și urgențele care nu au legătură directă cu sezonul rece, dar care nu intră în vacanță în această perioadă – accidente vasculare cerebrale, hemoragii, colici renale etc.

Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România, funcționează nonstop în perioada sărbătorilor de iarnă și dispune de o echipă experimentată de medici urgentiști, care poate gestiona chiar și cele mai complicate cazuri. Spitalul Clinic SANADOR este și singurul spital privat din București care acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților care au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de consulturi interdisciplinare sau, după caz, de internare, datorită celor 21 de linii de gardă care funcționează nonstop. Departamentul de Primiri Urgențe dispune de o echipamente moderne pentru efectuarea de analize medicale și investigații imagistice rapide (ecografii, tomografie computerizată, examen RMN 3 Tesla), esențiale pentru stabilirea unui diagnostic clar în cel mai scurt timp. Serviciul de Ambulanță SANADOR (021.9699), cu flotă proprie de ambulanțe, este disponibil permanent pentru îngrijiri medicale prespitalicești prompte și pentru transportul specializat al pacienților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri