Centenarul vine la Digi World cu documentare despre români autentici

Data publicării:
Calusul Partea 1

Digi World marchează 100 de ani de la Marea Unire cu un program special de documentare românești care dezvăluie patrimoniul cultural al românilor, pasiunile lor de-o viață și cel mai ambițios proiect românesc dedicat descoperirilor care vor schimba în bine lumea de mâine.

“Cu siguranță, în România contemporană, se întâmplă și altceva decât politică… și acest lucru se vede în Documentarele Digi. Avem pasiuni, dorințe, întrebări, trăiri pe care le exprimăm mai mult sau mai puțin public. Rolul televiziunii este de a le face vizibile, iar cel al filmului documentar este de a le face înțelese. Documentarele marca Digi sunt o incursiune în viața românească, în trecutul, prezentul și viitorul nostru mai mult sau mai puțin pasional, dar cu siguranță, veridic și incredibil de interesant. În fiecare an, în decembrie, Digi vă propune Documentare cu suflet românesc! Urmăriți-ne!”, a declarat Bogdan Chirițoiu, manager Digi Documentare.

Program de documentare românești - 1 decembrie 2018

16:55 - “Ținutul Buzăului - Lemnul”

Echipa Digi World a filmat mai bine de un an în Ținutul Buzăului și a surprins oameni de poveste, istorii și locuri impresionante. “Tezaur uman viu” este titlul onorific acordat de UNESCO celor mai importanți păstrători de tradiție ai lumii. Doi dintre ei sunt artiștii populari buzoieni Mircea Micu, cimpoier și făuritor de cimpoaie, și Amelia Papazissu, țesătoare. Pe aceștia, dar și pe ultimii doi buzoieni care să pricep să scoată chihlimbar din “piatră seacă”, îi puteți cunoaște sâmbătă la Digi World.

17:35 - “Ținutul Buzăului - Focul”

Pornim de la focurile vii din Lopătari, fenomen natural care nu încetează să uimească și urmărim pasiunile de-o viață ale oamenilor locului. Fierarul din Bozioru știe să facă o căruță de la A la Z. Meseria i-a retezat două degete, dar nu și dragostea de ea. Tanti Florica, bătrâna lăutăreasă care cântă din voce și din tobe în Brăești, a fost vedetă locală și a înflăcărat sărbătorile satului. Le aflăm poveștile de viață și apoi discutăm cu geologul care își propune înființarea Geoparcului Ținutul Buzăului, ca să deslușim misterul flăcărilor care dansează pe suprafața pământului.

18:15 - “Ținutul Buzăului - Piatra”

Ultimul episod dedicat Buzăului aduce pe ecrane cititori în piatră și cioplitori în stâncă, artiști și acrobați, sculptori geniali și creaturile lor fabuloase de la marginea pădurii, alături de trovanți șlefuiți de natură. Cunoaștem ce-a mai rămas din generația de aur de cioplitori și tabăra de sculptură de la Măgura, descrisă cel mai important fenomen cultural românesc de după al Doilea Război Mondial.

19:00 - “Frontierele luminii”

La sud de București, la Măgurele, se află cel mai puternic laser de pe planetă și cel mai scump proiect științific realizat vreodată de către România. Tratamentul cancerului sau obținerea materiei din energie sunt doar două dintre viitoarele proiecte de cercetare pe care mega-structura le va face posibile.

Documentarul își propune să explice pe înțelesul tuturor cum ne va schimba viețile platforma din Măgurele, să descrie cum a evoluat ambițiosul proiect și soluțiile inginerești care au rezolvat probleme unice. Descoperim oamenii care formează “sufletul” colectiv al proiectului și vom afla despre legătura subtilă dintre fenomenul laser și vechea artă japoneză a tragerii cu arcul.

19:40 - “Viața romanilor la Mălăiești”

Ne întoarcem mult în timp, până la strămoși. Poate cel mai important lucru pe care l-au adus romanii în Dacia a fost sanitația. Toată lumea era obligată să se spele. O echipă de arheologi inimoși au excavat la Mălăiești, Prahova, cel mai bine conservată baie publică din timpul ocupației romane. Aflăm cum funcționa sistemul de încălzire, dar și despre utilizarea unei băi publice acum aproape două mii de ani. Vedem locurile unde au fost barăcile garnizoanei romane de la Mălăiești și descoperim cum se scurgeau zilele militarilor romani trimiși să apere frontiera de nord a imperiului.

20:00 - “Călușarii”, prima parte

„Secretul la vârsta mea de 74 de ani… mi-e drag. Mi-e drag călușul. Eu când mă îmbrac în straiele astea călușărești nu mă doare niciun os. Mâine, când m-oi duce acasă mă îmbrac normal, mă doare oasele. Da, mă doare oasele. Acu’ nu mă doare! Am jucat azi toată ziua, am jucat în Piteşti, în oraş, toata ziua, până la ora actuală...‟, spune vătaful Petre Masala.

În prima parte a documentarului, ajutați de experți, coregrafi și etnologi, telespectatorii vor cunoaște fațetele mai puțin faimoase ale călușului. Echipa Digi World a filmat trupe de călușari din Argeș și Dolj, conduse de vătafi legendari ca Petre Masala sau Nicolae Veleanu. Partea a doua a documentarului va fi difuzată duminică, 2 decembrie, la ora 20:00.

20:55 - “Lunea la muzeu”, premieră noua serie

Pătrunde alături de Digi World în cea mai valoroasă clădire din România. Descoperă ce se ascunde în spatele uşilor monumentale: munţi de bogăţii, seifuri cu lingouri şi o colecţie de monede de Cartea Recordurilor. Află istoria leului şi despre personalităţile care valorau cât greutatea lor în aur. Lunea la muzeu îţi dezvăluie un tezaur mai puţin cunoscut: Muzeul BNR.

În mod excepțional, cu ocazia Centenarului României, primul episod din noua serie “Lunea la muzeu” va fi difuzat sâmbăta, 1 decembrie, la ora 20:55. Următoarele episoade vor fi transmise în fiecare luni din decembrie, de la ora 14:05.

Cel mai bine păzit muzeu din România, Muzeul Băncii Naționale a României, te așteaptă “Lunea la muzeu” cu poveștile fascinante din istoria bancară. Descoperă diferența dintre portmoneu și portofel, de ce a intrat o bancnotă românească în Guinness Book, care e cea mai mare valoare a unei bancnote locale și secretul care face ca ghișeele băncii naționale să păstreze “limita de discreție” fără a fi nevoie să o marcheze.

Televiziunile Digi World, Digi Life și Digi Animal World fac parte din grupul Digi | RCS & RDS. Grupul Digi mai deține televiziunile Digi24, Digi Sport 1, 2, 3 și 4, Film Now (pay-tv), posturile muzicale UTV, Music Channel, Hit Music și Hora TV, posturile de radio Digi FM, Pro FM, Digi FM, Chill FM și Dance FM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...