Cimitir extins pe un teren privat. 86 de morminte au apărut pe pământul unui român stabilit în Italia

Data publicării:
cimitir

Neculai Zegan, proprietarul terenului din comuna Ruginoasa: „Aici, uitați, unde este arătura, unde este tufa asta e bucata mea. Sunt peste 80 de morminte!”

Neculai Zegan s-a stabilit acum 15 ani în Italia. De atunci, s-a mai întors în ţară, dar abia săptămâna trecută a mers la terenul din comuna Ruginoasa, pe care l-a moştenit de la părinţi. Primise o ofertă să vândă cele cinci hectare cu 20 de mii de euro, doar că în loc de un teren acoperit de buruieni, a găsit un cimitir în toată regula. Imediat, omul l-a luat la întrebări pe preotul din localitate.

Neculai Zegan: „Singura lui explicație a fost că nu mai avea locuri în cimitir: „Nu mai încăpeau și ne-am lărgit”.

Localnic: „Noi i-am spus: nu pune morți acolo! Că omul nu e mort în Italia”.

Neculai Zegan, proprietarul terenului: „Am fost la un avocat, s-a crucit, s-a crucit! I-am pus toate actele pe masă și a spus: dumneata ești conștient că trebuie să chemăm pe toți care au înmormântați, care au făcut cavouri?”.

Unul dintre ei e Ionel Moisuc. Bărbatul în vârstă de 90 de ani şi-a înmormântat acum doi ani soţia pe terenul despre care credea ca aparţine cimitirului.

Ionel Moisuc: „Dar sunt nebuni ăștia, domnule? Ptiu, bată-i focul, sunt nebuni? La el în ogradă, la el în ogradă o duc”.

Preotul considerat vinovat pentru întreaga situaţie susţine că, în 2003, a avut o înţelegere cu proprietarul terenului.

Andrei Pavel, preot: „S-a oferit ca să ne vândă o parcelă din teren pentru cimitir. Noi i-am oferit bani câţi ne-a cerut.

Reporter: „Câţi bani?”

Andrei Pavel: „4 milioane, banii de atunci. S-a făcut un proces verbal. Actul a rămas la epitrop, Nechifor Ioan, dar a murit între timp. Rudele spun că nu l-au găsit”.

În actele primăriei, pământul e deţinut tot de familia Zegan.

Ionel Moraru, primar‎ul comunei Ruginoasa: „În registrul agricol da, apare Zegan”.

Marian Timofte, vicarul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Nu am găsit o abatere pentru care să fie tras la răspundere preotul. Singurul lucru la care m-am gândit, i-am reproşat părintelui: dacă tot i-aţi dat nişte bani atunci, trebuia să fi făcut un act de vânzare-cumpărare la notariat”.

Proprietarul terenului anunţă că-i va cere în instanţă preotului despăgubiri de 15.000 de euro pentru porţiunea de teren pe care s-a extins cimitirul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri