Cinci adolescente, la spital din cauza etnobotanicelor

Data publicării:
etnobotanice

Cinci adolescente din Iaşi, aflate în grija statului într-un centru de reeducare, au ajuns la spital, după ce au consumat etnobotanice. Li s-a făcut brusc rău, iar supraveghetorul a sunat la 112. Fetele ar fi adus drogurile de la şcoală, spun reprezentanţii Protecţiei Copilului, care fac o anchetă în acest caz.

Agitaţia în Centrul de Recuperare Comportamentală din Iaşi a început luni seara, în jurul orei 22:00. Cinci dintre cele 15 fete internate acolo au început să se simtă rău, iar un supraveghetor a sunat imediat la 112.

„Se pare că două din cele cinci fete, care mergeau la şcoală, au adus în centru o ţigară cu etnobotanice şi, profitând de neatenţia personalului sprecializat, au fumat din acea ţigară”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt la DGASPC Iași.

„Supraveghetorul care a anunţat a declarat că sunt agitate, au tulburări de echilibru, stare de greaţă, vărsătură”, a declarat dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Medicii au înţeles imediat ce s-a întâmplat aşa că au transportat fetele de urgenţă la Spitalul de Pediatrie.

„La unitatea de primire urgenţe au ajuns cinci fetiţe cu vârste între 13 şi 16 ani, care au inhalat etnobotanice. Au fost internate în clinica de toxicologie, iar în prezent starea generală este bună”, a spus dr. Solange Roșu, de la Spitalul pentru copii „Sfânta Maria”.
Cele cinci adolescente vor beneficia de consiliere pishilogică. Între timp, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vrea să afle cum s-a întâmplat totul.

„Avem o anchetă în derulare şi urmează să aflăm dacă se face cineva vinovat. Sunt fete care provin din mediu stradal, din familii cu potenţial delicvent”, a spus Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC.

„Ele îşi doresc doar să încale reguli, să se afirme, să meargă cu grupul, să influenţeze şi asta este o continuă distracţie, practic”, explică Monica Dobrea, psiholog.

Consumul de etnobotanice poate avea, avertizează specialiştii, urmări mult mai grave.

„Sunt şi cazuri cu convulsii, cu pierderea stării de conştienţă”, spune dr. Solange Roșu.

Medicii spun că numărul celor care consumă etnobotanice şi ajung la spital creşte toamna, odată cu debutul anului şcolar.

„Cu siguranţă ajung la spital numai cei care dezvoltă o patologie acută, care se simt rău după consum”, spune dr. Diana Cimpoeșu.

Numai în acest an, pe străzile sau în parcurile din Iaşi, poliţiştii locali au descoperit în total 21 de persoane care consumau etnobotanice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri