Cinci localități din județul Dâmbovița au rămas fără apă potabilă pe termen nedeterminat

Data publicării:
om apa

Consiliul Judeţean a depus documentaţia pentru alimentarea din altă sursă, dar nu se ştie când ar putea veni aprobarea. Singura măsură concretă luată până acum este amenda de 150.000 de lei pe care o vor achita cei responsabili de contaminarea apei.

De două săptămâni, localnicii din Pucioasa şi din patru comune învecinate nu mai primesc apă potabilă. De atunci, oamenii iau apă din cisternele aduse de pompieri şi de Crucea Roşie sau din fântâni.

Cu animale cu tot luăm la 100 de litri de apă. 100 de litri de apă pe zi. Cam ăsta e consumul. De băut iau apă plată, de la magazin”, a declarat un localnic.

Secretarul de la Crucea Roșie Dâmbovița, Eugen Florea, a precizat că până acum s-au transportat 17.000 de litri de apă.

Staţia de tratare a oraşului este alimentată din râul Ialomiţa. Ancheta Gărzii de Mediu Dâmboviţa a ajuns la concluzia că bacteria a ajuns în râu după ce la Fieni, în amonte, apele menajere au fost deversate direct în acesta.

„Ne-am dori cu toţii o alternativă la ceea ce înseamnă apa din barajul Pucioasa care, vrem, nu vrem, în permanenţă este infestată”, a declarat primarul orașului Pucioasa, Dănuț Bădău.

O soluţie ar fi construirea unui nou sistem de alimetare cu apă.

„Conectarea la o reţea care este adusă până la Berevoieşti de un investitor privat care are mai multe microhidrocentrale pe traseul Ialomiţei. sunt trei kilometri de conductă, valoare estimată a investiţiei - trei milioane de lei”, a declarat președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Consiliul Judeţean a depus documentaţia la Ministerul Mediului şi estimează că, după ce va primi aprobare, lucrările ar urma să dureze patru luni. Până atunci, nimeni nu pare să aibă o soluţie.

Direcția de Sănătate Publică spune că singurul tratament împotriva bacteriei este folosirea unor mari cantităţi de clor, din cauza cărora apa nu mai poate fi apoi cosumată de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri