Cine este Dumitru Comănescu, cel mai vârstnic cetăţean al Bucureștiului

Data publicării:
dumitru comanescu
Foto: www.bucurestibusiness.ro

Primăria Municipiului Bucureşti informează că inginerul agronom Dumitru Comănescu, în vârstă de 110 ani, a fost declarat cel mai vârstnic cetăţean al Capitalei, prin decizia Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date - D.E.P.A.B.D. din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a demersurilor efectuate de catre Centrul pentru Seniori al Muncipiului Bucureţti, în cadrul proiectului VIEŢI CENTENARE demarat de edilul Gabriela Firea. 

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Primăria Capitalei și citat de Agerpres, Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, la Drăgăneasa, în judeţul Prahova. 

"Secretul longevităţii sale a fost şi este dragostea pe care i-o oferă familia, fiii, cei trei nepoţi şi doi strănepoti. "Cele mai frumoase amintiri le are din vremea Marii Uniri de la 1918, pe când era elev. A fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai mari matematicieni, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să îşi găsească vocaţia în lumea cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat timp de 70 ani: în 2003 făcea ultima expertiza fitopatologică. La vârsta de 86 de ani s-a organizat la Bucureşti un concurs pentru experţi agricoli, s-a apucat de învăţat şi, din zeci de candidaţi a luat locul 5 pe ţară, aşa încât şi-a prelungit activitatea", se afirmă în comunicatul PMB. 

Proiectul VIEŢI CENTENARE a demarat din data de 10 decembrie 2018 şi se adresează tuturor seniorilor care au împlinit vârsta de cel puţin 100 de ani şi care au domiciliul stabil sau reşedinţa în Bucureşti. Aceştia, în urma depunerii şi validării dosarului primesc din partea Primăriei Capitalei, prin CSMB, un premiu financiar în valoare de 5.000 de lei net/beneficiar, alături de o placheta onorifică drept "omagiu adus vieţii şi contribuţiei la dezvoltarea societăţii şi a comunităţii Municipiului Bucureşti şi o recunoaştere a respectului şi preţuirii faţă de seniorii bucureşteni'. 

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost depuse 57 de dosare eligibile ale seniorilor centenari bucureşteni, mai precizează sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri