Cine sunt românii care vor să se întoarcă în țară și să-și deschidă afaceri

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada
FOTO: Shutterstock

Decât angajaţi afară, mai bine patroni în ţară. Peste 5.000 de români vor să se întoarcă acasă şi să deschidă firme cu bani de la stat. Hoteluri, pensiuni şi afaceri IT sunt în topul preferinţelor, dar guvernanţii mai au mult de lucru ca să subţieze diaspora. Aproape 3,5 milioane de conaţionali trăiesc în acest moment peste graniţă.

Cei mai mulţi dintre românii tentaţi să se întoarcă acasă stau acum în Marea Britanie, Germania şi Italia. Ispita ajunge însă şi peste Ocean, în Canada, de pildă, unde Alexandru Şerban a locuit 15 ani. Când s-a hotărât să devină antrerpenor, a considerat România un loc mai potrivit pentru ideea lui.

Acum lucrăm la un simulator de biciclete, la o lume virtuală pentru bicicliști”, spune el.

De anul acesta, românii din diaspora care vor să deschidă firme în ţară pot să primească finanţare de la stat. Condiţiile nu sunt imposibile: să fi locuit cel puţin un an în străinătate, să aibă cetăţenie română şi cunoştinţe despre domeniul în care vor să devină oameni de afaceri.

Să aibă o experiență demonstrabilă în domeniul în care vrea să deschidă afacerea, studii, experiență de lucru, dacă a lcurat în domeniul respectiv”, spune Lucian Gămescu, manager de programe.

Reprezentanţii mediului de afaceri se tem însă că prea puţini conaţionali din străinătate vor ajunge să primească bani de la stat ca să îşi deschidă afacerea.

Dacă facem un calcul, vor fi susținute cam 2000-3000 de firme, ceea ce e puțin, e 1 la sută din ceea ce înseamnă potențialul de întoarcere al românilor, însă este un început”, spune Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

40.000 de euro este suma maximă pe care poate să o primească un român din diaspora care se întoarce acasă să îşi deschidă o afacere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri