Sari la conținut

Cine va munci de Ziua Muncii

Salariații vor sta acasă de Ziua Muncii şi se vor bucura de un weekend prelungit. Astfel, ultimul weekend din aprilie 2017 se va lega de 1 mai 2017, ce va pica într-o zi de luni.

oameni pe strada

1 mai este una dintre zilele nelucrătoare de sărbătoare legală de care se bucură salariații, indiferent că lucrează în domeniul public sau în cel privat, potrivit Codului muncii. În acest an, Ziua Muncii pică lunea, ceea ce înseamnă că angajații vor beneficia de un weekend prelungit în perioada 29 aprilie - 1 mai 2017.

Anumite categorii de salariați au obligația de a se prezenta la muncă până și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, se arată în Codul muncii. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și de unitățile de alimentație publică, ce trebuie să asigure asistență medicală, respectiv produse alimentare de strictă necesitate.

În același timp, mai există obligația prezentării la serviciu, în zilele nelucrătoare, pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității, aşa cum este cazul lucrătorilor din centrele comerciale.

Toate explicaţiile aici