Ciobăneştii Mioritic şi Carpatin, omologaţi după zece ani

Data publicării:
ciobanesc

După zece ani de selecţie a celor mai bune exemplare, crescătorii români au reuşit să obţină rase conforme cu standardul.

Cristian Ştefănescu, preşedinte al Asociaţiei Chinologice Române: „Trebuie să va spun că este un moment istoric pentru ţara noastră, aceste rase, începând de astăzi, vor putea să primească certificatul de aptitudini în concursurile internaţionale de frumuseţe şi mai mult de atât vom avea primii campioni internaţionali de frumuseţe ai acestor rase. A meritat cu vârf şi îndesat indiferent prin câte am trecut, câte nopţi nedormite, câţi nervi ne-am consumat. Nu mai contează câţi bani s-au cheltuit rezultatul şi sentimentul pe care îl trăim acum sunt indescriptibile”.

Primul proiect de standardizare a unui ciobănesc românesc a fost elaborat în 1934 de Intitutul Naţional Zootehnic, dar abia în 2005 rasele Ciobănesc Românesc Mioritic şi Ciobănesc Românesc Carpatin au fost recunoscute provizoriu, de Federaţia Chinologică Internaţională.

Ciobăneştii româneşti sunt câini de talie mare, folosiţi la paza şi apărarea turmelor. Au caracter echilibrat, sunt neîncrezători cu străinii, dar foarte ataşaţi de copii, însuşiri care fac din ei excelenţi companioni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri