Ciorile din Sfântu Gheorghe, alungate cu ajutorul sirenelor

Data publicării:
ciori

În urmă cu trei ani, asociaţia Rara Avis a început un proiect pe bază de voluntariat, ca să alunge ciorile din oraş. Ei au constatat atunci că numai în parcul central din Sfântu Gheorghe erau 20.000 de ciori, iar în cartierele oraşului îşi făcuseră cuiburi alte 10.000.

"Am făcut un plan, un studiu şi din studiu a reieşit că dacă nu lăsăm să doarmă păsările, atunci cu bună voie vor pleca," explică Kelemen Laszlo, preşedintele asociaţiei Rara Avis.

Voluntarii s-au înarmat cu sirene şi lanterne şi, în fiecare dimineaţă şi seară, au ieşit să gonească ciorile din oraş. Primul an a arătat că acţiunea are efect, iar primăria a decis să susţină financiar proiectul.

"30.000 de lei a fost contractul încheiat cu această asociaţie. Au murdărit enorm tot parcul, băncile, dar şi aleile erau într-o stare jalnică," spune Czimbalmos Csaba, administratorul oraşului Sf. Gheorghe.

În toamna anului trecut în parc mai erau aproximativ 5.000 de ciori. Până în decembrie însă voluntarii au reşit să alunge toate păsările, astfel că acum în parc este linişte.

Acum, chiar dacă ciorile au dispărut, voluntarii patrulează dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, câte două ore, să se asigure că acestea nu se vor mai întoarce.

Cei opt voluntari implicaţi în proiect vor continua patrularea matinală încă un an, ca să fie siguri că înaripatele negre vor reveni în oraş. Soluţia ar putea fi aplicată şi la Timişoara, după ce edilii au încercat să alunge ciorile cu ultrasunete şi au eşuat. La fel s-a întâmplat şi în Bacău, unde anul trecut primăria a încercat să sperie păsările cu artificii. În România, ciorile sunt protejate prin lege şi nu pot fi ucise fără autorizaţie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri