Cîțu spune că nu există persoane care „au sărit rândul” la vaccinare. „Nu ne permitem să irosim nicio doză de vaccin”

Data actualizării: Data publicării:
florin cîțu, la guvern, susținând o declarație de presă
Florin Cîțu. Foto: gov.ro

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni dimineață, că nu există nicio persoană care să se fi vaccinat în afara strategiei naționale de imunizare. De asemenea, acesta spune că nu se irosesc doze de vaccin. El a spus că nu vor mai exista alte reprogramări iar persoanele sub 65 de ani se vor putea imuniza prioritar în următoarea perioadă, mai ales dacă Pfizer - BioNTech și Moderna vor livra stocuri suplimentare. Totodată, dozele de la AstraZeneca care vor sosi în țară vor permite vaccinarea doar celor sub 55 de ani.

“Deja s-au făcut reprogramările, nu se mai întâmplă nicio reprogramare. Dozele care vin sunt deja programate pentru vaccinuri.

Situația prin care trece România cu vaccinurile este pentru toată lumea. În aceste condiții, România reușește să vaccineze mai repede decât multe țări din UE. Vom menține acest ritm.

De la AstraZeneca vor veni cred că 800.000 de vaccinuri în februarie.

Începem să avem ritmul pe care îl așteptam. Îl menținem.

Domnul Gheorghiță a spus la fel. Țintim să avem vaccinați cu două doze 10,4 milioane de oameni până la sfârșitul lui septembrie”, a afirmat Florin Cîțu, în Parlament, înaintea ședinței BEx a PNL.

El a confirmat că și persoanele sub 65 de ani care au probleme medicale se pot vaccina în această perioadă, contrar afirmațiilor ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Premierul a precizat că vaccinarea prioritară a persoanelor vulnerabile medical de peste 65 de ani se poate face în următoarea perioadă, în special odată cu suplimentarea dozelor Pfizer sau Moderna.

“Se poate face acest lucru doar dacă vin suplimentar doze Pfizer sau Moderna. Cele de la AstraZeneca sunt pentru persoane sub 55 de ani, deci nu pot să intre în această strategie.

Dacă vor veni doze suplimentare de la Pfizer în această lună ele vor merge cu prioritate către persoanele de peste 55 de ani, însă nu putem vorbi de o schimbare de strategie în acest moment”, a mai declarat prim-ministrul.

Totodată, el a spus că “nu ne permitem să irosim nicio doză de vaccin”.

Cîțu a precizat că informația potrivit căreia 70.000 de oameni ar fi fost vaccinați fără să fie programați “nu este susținută”.

“Am înțeles de la domnul Gheorghiță că nu este susținută de date. Datele arată că au fost aproape 1.300 de persoane în afară. Pentru fiecare există niște indicații.

Pentru noi este foarte important să se vaccineze cât mai multă lume. Ăsta este scopul campaniei de vaccinare”, a declarat șeful Executivului.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a asigurat, la Digi24, că dozele de vaccin nu se aruncă.

El a explicat că există aproape zilnic situații în care acestea nu se consumă complet, putând fi folosite la imunizare chiar și în următoarele câteva zile.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, sâmbătă, că, în luna februarie, doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu dizabilități și cele cu imunitatea scăzută, precum și cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia se vor putea programa la vaccinare, în condițiile în care autoritățile deja au amânat programările pentru câteva zeci de mii de persoane, din cauza lipsei vaccinurilor.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri