Clădirile istorice din centrul Capitalei, căutate de dezvoltatorii imobiliari

Data publicării:
cladiri vechi bucuresti

Clădirile istorice din centrul Capitalei au devenit noua ţintă a dezvoltatorilor imobilari. Investitorii vor case memoriale ori foste ambasade pe care să le transforme în hoteluri, sedii de firme, restaurante sau spaţii de expoziţii. Sunt căutate în special clădirile bine conservate, care necesită investiţii cât mai mici. Trendul nu poate fi decât îmbucurător pentru autorităţile locale care caută variante să refacă imobilele cu istorie ce stau să cadă.

Piaţa Universităţii, Centrul Vechi sau Calea Victoriei sunt zone din Bucureşti pline de clădiri vechi. Lăsate aproape în paragină, imobilele pot fi transformate în bijuterii arhitecturale.

Spațiul dintre parcarea Guvernului şi gura de metrou Victoriei arată acum ca în marile capitale bogate, după ce unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari din România a decis să refacă colţul de la Aviatorilor nr. 8.

Şi fosta bursă a mărfurilor din Bucureşti a căpătat o nouă înfăţişare după o investiţie de 3 milioane de euro a unor dezvoltatori. Deşi zidurile clădirii au păstrat patina timpului, astăzi, în clădirea din sectorul 5 al Capitalei funcţionează birourile a cinci companii.

Exista tendinţa de a păstra o clădire istorică aşa cum este, ceea ce, din punct de vedere economic, e imposibil, pentru că ea ca să supraviețuiască, trebuie adaptată pentru o funcțiune nouă”, afirmă Teodor Frolu, arhitect.

Clădirile istorice au un şarm aparte. A trăi într-o clădire istorică sau a funcţiona într-o clădire istorică se potriveşte mult generaţiei acesteia care este acum activă”, spune Silviana Petre Badea, consultant imobiliar.

Dezvoltatorii, în special cei străini, caută clădiri care spun o poveste şi sunt bine conservate. Imobilele mari sunt transformate în hoteluri. Cele mai mici în restaurante, sedii de firme sau spaţii destinate organizării de evenimente.

Vedem bani regionali din Europa Centrală şi de Est, investitori din Israel, Liban, investitori din Middle East care caută clădiri emblematice, care vin cu o vizibilitate mare, care vin cu renume, istorie, poveste”, precizează Silviana Petre Badea, consultant imobiliar.

Felul în care arată Bucureştiul nu este unul european. Cu toţii suntem nemulţumiţi de faptul că avem clădiri istorice, clădiri de patrimoniu care sunt degradate. Unele dintre ele pun în pericol viaţa cetăţenilor ”, declară Gabriela Firea, primarul Capitalei.

Autorităţile locale caută soluţii pentru a reface clădirile istorice aflate în paragină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri