CNCD nu-l poate sancționa pe Viktor Orban pentru declarațiile rasiste de la Băile Tușnad. Are imunitate diplomatică

Data actualizării: Data publicării:
Viktor orban, la Universitatea de Vară
Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Foto: Inquam photos/ Laszlo Beliczay

Viktor Orban nu poate fi sancționat de autoritățile române pentru declarațiile rasiste de la Tușnad, potrivit unei decizii a Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Autoritatea a fost sesizată după ce premierul ungar a spus, într-o vizită pe care a efectuat-o în România vara aceasta, că europenii nu ar trebui să se amestece cu alte rase.

Elena Crângașu, jurnalist Digi24: Astăzi, CNCD a decis, într-o ședință, susțin sursele noastre, că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu poate fi sancționat pentru declarațiile pe care le-a făcut la finalul lunii iunie la Băile Tușnad, pentru că beneficiază de imunitate jurisdicțională.

Conform Codului Penal, legea Penală nu se aplică infracțiunilor săvârșite de reprezentanți diplomatici ai statelor străine sau de către alte persoane care, în conformitate cu tratatele internaționale, nu sunt supuse jurisdicției penale a statului român.

După incidentul pentru care a fost criticat și pe scena internațională, președintele CNCD Csaba Asztalos spunea că nu s-a autosesizat CNCD, tocmai pentru că Viktor Orban beneficiază de această imunitate, fiind premier al Ungariei, iar plângerea a fost făcută de deputatul PNL Alexandru Muraru.

Premierul maghiar Viktor Orban spunea în luna iulie la Băile Tușnad că „există acea lume în care europenii se amestecă cu cei veniți din afara Europei”.

„Aceea e o lume amestecată. Și mai suntem noi amestecați, europeni cu europeni. Suntem dispuși să ne amestecăm între noi (n.r. noi, europenii), dar sa nu devenim o rasă amestecată”, a mai spus Orban.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri