CNCD s-a autosesizat în privința declarațiilor vicepreședintelui USR Botoșani

Data publicării:
Csaba Asztalos, președintele CNCD
Csaba Asztalos, președintele CNCD

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a declarat joi seara la Digi24 că instituția pe care o conduce analizează atât declarațiile Gabrielei Firea, cât și pe cele ale vicepreședintelui USR Botoșani, Adrian Hobjilă.

Vicepreşedintele USR Botoşani, Adrian Hobjilă, a stârnit valuri de critici după ce, în prezentarea unui proiect pentru oraş, a declarat că romii trebuie scoşi din Centrul Vechi. „Avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul. Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”, a susţinut Adrian Hobjilă. Ulterior, și-a cerut scuze și a spus că „a scăpat o expresie total nefericită și total nepotrivită”.

În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, ea a folosit expresia „bar de negri” referindu-se la biroul lui Ludovic Orban când acesta era viceprimar.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat la Digi24 că CNCD a demarat o procedură din oficiu și a transmis citațiile către ambele persoane.

„Preconizăm să avem audieri în termen procedural rezonabil și undeva anul viitor în ianuarie să avem și o decizie în aceste două situații”, a spus Csaba Asztalos, președintele CNCD.

„În cazul declarației doamnei Gabriela Firea, vom analiza expresia bar de negri, în special apelativul de negri și contextul. Nu analizăm criticile aduse premierului, care intră în zona libertății de exprimare, ci din perspectiva unei posibile fapte de discrimare sau un discurs cu un caracter rasist. În ceea ce privește declarațiile vicepreședintelui USR Botoșani, acolo, evident, vom analiza dacă sunt aspecte de incitare la ură”, a precizat Csaba Asztalos.

El a menționat că au fost foarte multe reacții din partea cetățenilor și a fost întrebat chiar și de jurnaliști din străinătate cu privire la aceste declarații. „Ieri având ședință de Colegiu director, am demarat aceste proceduri din oficiu”, a precizat președintele CNCD.

El a mai spus că în urma campaniei electorale, instituția a primit mai multe sesizări care vizează presupuse elemente de discurs de ură. Sunt cel puțin șapte sesizări legate de partide și lideri politici. Nu este vorba despre candidați, dar purtători de cuvânt ai candidaților sau organizații teritoriale au transmis mesaje cu caracter presupus xenofob și discriminator față de care CNCD va lua decizii tot în ianuarie, a precizat Asztalos.  Procedura de citare a avut loc, audierile au avut loc și vom finaliza aceste dosare, a adăugat oficialul.

Președintele CNCD a subliniat că anul viitor va fi an electoral și vrea să transmită un mesaj de echilibru. „Dezbaterea publică e importantă, dar să evităm incitarea la ură pe orice criteriu”, a îndemnat el.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri