Cod galben de ninsori abundente, lapoviţă şi ploi, valabil până vineri. Zonele afectate

Data actualizării: Data publicării:
cod galben vremea meteo iarna ninsoare_inquam photos octav ganea (1)

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben valabilă de joi dimineaţă, de la ora 4.00, până vineri la ora 14.00. Aceasta vizează mai multe fenomene, diferite în funcţie de regiunile ţării. Astfel, vor fi ploi, lapoviţă, ninsori şi viscol în zona Munţilor Banatului, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, vor fi ninsori însemnate cantitativ şi strat nou de zăpadă în cea mai mare parte a Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali, dar şi ploi însemnate cantitativ în nordul şi vestul Olteniei şi în nordul Munteniei.

cod galben vremea meteo iarna ninsoare_inquam photos octav ganea (3)
FOTO: Inquam Photos

Potrivit ANM, este cod galben de ploi, lapoviţă şi, mai ales la altitudini de peste 1500 m, ninsori şi viscol în zona Munţilor Banatului, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură.

”În zona Munţilor Banatului, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură vor fi precipitaţii abundente, astfel încât în intervalul menţionat se vor acumula cantităţi în general de 25…50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare mai ales la altitudini de peste 1500 m, unde şi vântul va avea intensificări cu rafale de 60…80 km/h, viscolind şi troienind zăpada”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, la altitudini mai joase, precipitaţiile vor fi în special sub formă de ploaie şi lapoviţă, favorizând topirea stratului de zăpadă.

De asemenea, va fi cod galben de ninsori, local însemnate cantitativ, strat nou de zăpadă consistent, intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali.

În judeţele Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani şi în zona Carpaţilor Orientali vor fi perioade în care va ninge, local însemnat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă consistent.

În judeţele Vaslui şi Vrancea vor fi precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea poleiului.
”Local şi temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...55 km/h şi peste 70 km/h la munte, viscolind şi spulberând zăpada”, au mai spus meteorologii.

În plus, se vor înregistra ploi însemnate cantitativ în nordul şi vestul Olteniei şi în nordul Munteniei. De asemenea, vor fi intensificări ale vântului şi polei în centrul şi nord-estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei.

Temporar, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie în regiunile sudice şi sud-estice, unde se vor acumula cantităţi de apă cuprinse în general între 10 şi 25 l/mp.

În nordul şi vestul Olteniei, precum şi în nordul Munteniei acestea vor fi de 25…50 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă, în special în zona deluroasă a Olteniei.

În centrul şi nord-estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 50...70 km/h şi se va semnala polei.

Meteorologii anunţă că, în restul teritoriului, trecător şi pe arii restrânse, se va depune polei şi se vor semnala intensificări ale vântului. Precipitaţii, local însemnate cantitativ în jumătatea de sud a ţării, vor fi şi în zilele de la sfârşitul săptămânii.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri