Codul Muncii, modificat semnificativ. Schimbările vizează concediul de odihnă, sporurile şi orele suplimentare

Data publicării:
Muncitori angajati GettyImages august 2015

 

FOTO: Gulliver/Getty Images

Propunerea legislativă de modificare a Codului Muncii este iniţiată de Blocul Naţional Sindical (BNS), scrie avocatnet.ro.

CCR a constatat în ianuarie că propunerea legislativă respectă condiţiile impuse prin lege şi a comunicat acest lucru Senatului, care este prima Camera sesizată. Totodată, hotărârea Curţii a apărut în februarie în Monitorul Oficial. Astfel, după îndeplinirea acestor condiţii, propunerea legislativă a intrat în procedura parlamentară de legiferare.

Deoarece senatorii au depăşit dată până la care trebuiau să dezbată şi să aprobe propunerea legislativă, aceasta a fost adoptată tacit în şedinţa de ieri. Mai departe, proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de lege care a trecut de Senat introduce obligaţia angajatorului de a comunica în scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de muncă (CIM).

Apoi, în cel mult zece zile, salariatul va trebui să ofere, tot în scris, un răspuns.

Cu toate că, în prezent, angajaţii cu normă întreagă şi cei cu fracţiune de normă au dreptul anual la acelaşi număr de zile de concediu de odihnă (adică cel puţin 20 de zile lucrătoare pe an), acest lucru va fi schimbat.

Mai exact, în propunerea de act normativ este specificat că, în cazul salariaţilor cu normă parţială, concediul de odihnă va fi acordat proporţional cu timpul efectiv lucrat. Totuşi, se prevede că părţile vor putea stabili - prin contractul colectiv de muncă aplicabil - o durata mai mare decât această.

În acelaşi timp, tot prin contractul colectiv de muncă - sau prin CIM - se va putea stabili o durată egală cu cea la care au dreptul salariaţii cu normă întreagă.

Muncă suplimentară va fi compensată prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile, faţă de 60, cât este în momentul de faţă, plus că se va acordă automat şi un spor de cel puţin 75% din salariul de bază.

Toate explicaţiile AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri