Coincidențele înfricoșătoare între incendiul din Rusia și cel de la Colectiv

Data actualizării: Data publicării:
colectivi flori rusia

64 de oameni au murit în incendiul de duminică, dintr-un mall din Rusia. La fel ca şi în incendiul din clubul Colectiv, din seara zilei de 30 octombrie 2015. Solidari în durere, supravieţuitorii şi rudele victimelor din România au mers, miercuri seară, la Ambasada Rusiei. Au dus flori şi au aprins lumânări. De la mii de kilometri distanţă, le-au arătat celor care suferă într-un oraş din Siberia că sunt alături de ei și că înţeleg prin ce trec.

Asemănările între tragedia din Rusia şi cea din România, de la clubul Colectiv, sunt înfricoşătoare. De la numărul de victime, până la cauze. Aşa că zeci de oameni, supravieţuitori ai incendiului din octombrie 2015, au ţinut să fie alături de familiile victimelor din Siberia. Au adus flori, lumânări şi chiar jucării în amintirea celor 41 de copii pieriţi în incendiul din mall.

„Niște oameni nevinovați au murit din aceleași motive din care au murit și la noi. Faptul că și la ei s-a văzut că corupția ucide. Sperăm să nu aibă și ei la fel de mulți morți în spitale. (La noi vi se pare că s-a schimbat ceva în bine de la Colectiv?) Nu, nu s-a schimbat absolut nimic în bine. Peste 10 ani probabil că n-o să mai știe nimeni nimic și sunt condiții să se întâmple exact același lucru”, afirmă Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv.

„Nu putem rămâne nepăsători la asta. Și pe ei în Siberia i-a lovit același lucru ca și pe noi. Suntem neputincioși în fața unei asemenea tragedii”, spune Diana Voicu, reprezentant „Iniţiativa România”.

Ce a învăţat, însă, România din tragedia de la Colectiv? Prea puţin, spun cei veniţi la Ambasada Rusiei.

„Toată lumea îmi spune că are copil, că ar fi putut fi acolo. Când aud acest lucru de la reprezentanți ai autorităților, mi se ridică pielea. Mi se pare incredibil. Ce mai ai de luat? Niciuna. Își amintesc din când în când că au copii și se roagă la Dumnezeu să nu li se întâmple. În schimb, nu fac nimic”, declară Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.

64 de oameni au murit carbonizaţi în incendiul care a izbucnit într-un mall din Rusia. Din primele informaţii, centrul comercial, la fel ca şi clubul Colectiv, nu avea autorizaţie de la pompieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri