#Colectiv | Momentul „Vrem spitale, nu catedrale!”

Data publicării:
33c02d067026f01e9cd34efa000417fa

În zilele protestelor, furia oamenilor nu s-a îndreptat doar împotriva politicienilor şi a corupţiei. Mulţi au fost mai întâi dezamăgiţi, apoi de-a dreptul supăraţi pe Biserica Ortodoxă. În cea mai mare măsură, pe liderii ei. Pe absenţa lor din spaţiul public în primele zile de la tragedie. Apoi, pe felul în care se folosesc banii.

„Ne mor fraţii pe trotuare, iar voi faceţi catedrale! Demisia! Demisia!” sau „Vrem spitale, nu catedrale!”, s-a auzit în acele zile.

Declaraţia uşor nervoasă a Patriarhului, care a spus că lumea trebuie să meargă la biserică, nu la club, i-a inflamat şi mai mult pe contestatarii felului în care Preafericitul a reacţionat la tragedie. După câteva zile, într-un gest fără precedent, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj împăciuitor.

Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite. Înţelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi să fie ascultaţi şi încurajaţi în aspiraţiile lor. Biserica este acum alături de tineri, înţelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societăţii româneşti, şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi în unitate”, a spus Patriarhul Daniel.

De la momentul zero, acela al ieşirii în stradă, discuţia a evoluat foarte mult. Atât de mult încât Guvernul tocmai a fost aprobat un buget de ţară care nu mai alocă fonduri pentru construirea de biserici.

Măsura este valabilă şi în ceea ce priveşte proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Bugetul trebuie să treacă, însă, şi de Parlament.

În 2016 acordăm creşteri salariale atât pentru personalul clerical cât și pentru personalul neclerical. Am făcut un calcul, aceste creșteri salariale sunt comparabile - sunt aproape 150 de milioane de lei - și sunt comparabile cu sumele pe care le-am alocat în 2015 pentru reparații și construcții. Deci ceva bani suplimentari se duc în această zonă, pentru salarizare de data aceasta”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor a subliniat că Biserica are la dispoziție venituri proprii şi beneficiază şi de facilităţi fiscale. Mai mult, poate atrage și fonduri europene.

Lăudată de unele segmente ale publicului şi ale societăţii civile, decizia de a tăia banii statului pentru construcţia bisericilor a fost criticată dur de BOR. Motiv pentru care premierul a pus mâna pe telefon, pentru a lămuri situaţia direct cu Patriarhul Daniel.

„Premierul l-a asigurat pe Părintele Patriarh că Guvernul va asigura finanţare pentru proiectele de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

PSD, cel mai mare partid din Parlament, a criticat şi el nealocarea de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

„Noi nu susţinem ideea în care nu se mai acordă bani pentru infrastructura religioasă. Este o idee profund greşită şi care nu ajută pe nimeni, ba dimpotrivă. În cceea ce priveşte Catedrala Mânturii neamului, ar trebui explicat mult mai bine despre ce este vorba acolo. Nu este vorba numai de o clădire unde se oficiază numai slujbe. Patriarhul Daniel a explicat: acolo va fi o clădire multifuncţională, cu multe spaţii de cultură. Vor să amenajeze şi cantină pentru cei săraci, vor să amenajete şi un tip de afterschool, să fie spaţii care să fie folosite foarte mult de copii, să fie şi spaţii de învăţământ”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Patriarhia spune că pur şi simplu nu are bani pentru a termina Catedrala.

Reporter: Nu există în acest moment fondurile pentru terminarea catedralei din donaţiile credincioşilor?

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „Încă nu. Aceste donaţii, vă daţi seama, reflectă, la rândul lor, gradul de prosperitate al societăţii româneşti. Nu e vorba doar de ridicarea unei biserici noi - încă o biserică, cum se spune. Vă amintiţi de sloganul "vrem spitale, nu catedrale": nu putem avea, din nefericire, un spital în fiecare cătun din România. Avem, însă, o biserică în fiecare cătun din România.”

În presă, telefonul premierului către Patriahul Daniel a fost interpretat drept un pas înapoi în decizia de a nu finanţa, în 2016, construirea de lăcaşuri de cult. O impresie pe care Guvernul s-a grăbit să o elimine.

„Vă pot garanta că declaraţia premierului legată de alocarea pentru culte rămâne fermă. Şi anume: în măsura posibilităţilor, vom face asemenea lucrări. În măsura posibilităţilor, vom face asemenea alocări. Asta înseamnă că în acest moment, alocări de construcţii special pe linii bugetare nu există. Avem toată deschiderea pentru asemenea alocări, dacă vom avea resurse, consens, daca există susţinerea, mai ales finanţarea pentru aceste obiective, dar în acest moment nu avem o linie bugetară explicită cu construcţii pentru biserici”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investiţiile care sunt în lăcaşele de cult nu sunt foarte importante, dar cred pe de-o parte că aici e importantă implicarea enoriaşilor, a credincioşilor şi a autorităţilor locale. Autorităţile locale pot să decidă cel mai bine în ce fel anumite investiţii sunt prioritare sau nu pentru comunităţile respective. I-am spus şi părintelui Patriarh că, pe de-o parte, eu rămân deschis să vedem în ce fel putem colabora pe viitor cu toate cultele. Pe de altă parte, i-am înţeles şi pe cei care vor o cheltuire eficientă a banului public, transparenţă în cheltuirea banului public şi pot să îi asigur că Guvernul asta va face”, a declarat Dacian Cioloş, premierul României.

Până acum, autorităţile au fost generoase cu bisericile. În ultimii doi ani, doar de la buget au fost alocate peste 325 de milioane de lei pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri