#Colectiv. Trei ani de la tragedia care a unit o națiune

Data actualizării: Data publicării:
10_Colectiv_Inquam_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

La trei ani după incendiul din Clubul Colectiv, miile de promisiuni făcute în seara zilei de 30 octombrie 2015 şi în zilele ce au urmat au rămas vorbe goale. În cluburile din România se fumează şi se aprind artificii, deşi nu există căi de evacuare în caz de incendiu şi nici măcar stingătoare. Iar spitalele din România au doar 11 paturi pentru răniţii cu arsuri grave. La nivel psihologic însă, ceva s-a schimbat.

Citește și: #Colectiv, 3 ani. Marșul Chitarelor, organizat marți seara în București, pentru comemorarea victimelor

30 octombrie 2015. A fost seara în care ne-am amintit ceva ce uitasem în anii dificili de după Revoluţie. Să ne ajutăm aproapele şi să nu mai fim nepăsători la suferinţa celor din jur. În seara următoare, peste 25.000 de mii de oameni au simţit nevoia să iasă în stradă în Bucureşti, în semn de solidaritate. Alte sute de persoane au ajutat răniţii şi familiile acestora.

Cristiana Bogdan, psiholog: „Fenomenul Colectiv a luat prin surprindere foarte multă lume. A fost o reacţie de şoc, prima dată a fost şocul. Era o reacţie în care nimănui nu-i venea să creadă că lucrurile astea se întâmplă la noi în ţară şi în mod deosebit în Bucureşti, mai ales că erau un eveniment la care participau în exclusivitate tineri, de la 14 până la 30 şi ceva de ani. Fiecare părinte s-a identificat în momentul respectiv cu părintele copilului care a dispărut sau a fost grav afectat în momentul respectiv la Colectiv”.

Ciprian Necula, sociolog: „Acest val a creat o emoţie puternică, pentru că era de neînţeles. Cum este posibil ca cei mai importanţi oameni în stat să nu reacţioneze?”.

Amedeea Enache a fost printre cei care au ajutat la gestionarea fondurilor obținute din donații. Îşi aminteşte cu emoţie de solidaritatea de care au dat dovadă mii de români.

Amedeea Enache, director Fundaţia Estuar: „Oamenii au fost extraordinar de sensibili şi au fost oameni care au donat din puţinul pe care îl aveau. De exemplu, a venit la noi la uşă un domn din Galaţi care organizase o strângere de fonduri într-un bar, se urcase în tren şi venise să ne aducă 1000 de lei pentru că a vrut să contribuie şi să sprijine persoanele afectate de incendiu. Nu-l cunoşteam, nici el nu ne cunoştea până la acel moment, dar ne-am pomenit cu el la uşă şi a fost unul din zecile sau sutele de cazuri din oamenii care s-au mobilizat. Am simţit schimbarea pe care Colectivul a impus-o”.

Cristiana Bogdan psiholog: „Mentalitatea oamenilor din acel moment s-a schimbat radical, pentru că nu bucuriile apropie oamenii şi mai degrabă suferinţa. Dovadă că şi la momentul actual în momentul în care oamenii au stări de nemulţumire, de frustrare, ies şi le manifestă, nu mai ţin în ei”.

Biroul Fundaţiei Estuar se transformase într-un centru operaţional, unde se făceau liste peste liste cu situaţia persoanelor rănite şi a celor care pieriseră în incendiu. Erau liste pe care nici măcar autorităţile statului nu reuşiseră să le facă.

Mariana Armean, psiholog Fundaţia Estuar: Ştiam exact, în timp real, ce se întâmplă în spitale, unde sunt familiile, unde a mai decedat cineva şi eram acolo prezenţi să oferim sprijinul psihologic familiilor, dar şi celor care erau răniţi şi se putea discuta cu aceştia. Vă imaginaţi cumva nişte zile în şir în care veneau, de exemplu, mamele celor care au decedat şi se prăbuşeau pur şi simplu aici în birou, plângând, iar noi nu ştiam cum să ne ascundem lacrimile şi să fim puternici să îi susţinem pe ei. Este extrem de dificil să îi spui unei mame că da, o sa treci peste pentru că în realitate nu o să treacă niciodată peste. Viaţa fiecăruia s-a schimbat brusc peste noapte. A dispărut tot ce ştiai, universul tău aşa cum îl creasei şi îl ştiai până atunci. 26 Impactul puternic asupra lor nu poate fi nici dat înapoi, nici şters şi nici nu poţi să spui că viaţa va fi la fel ca până acum”.

Cristiana Bogdan, psiholog: „Empatizarea s-a declanşat pentru că noi ca structură a poporului român, ca trăsătură esenţială de personalitate generală, de arhetip pe care îl avem este iubirea şi faptul că ne pasă unul de celălalt”

Ciprian Necula, sociolog: „La nivel colectiv lucrurile s-au schimbat semnificativ. Asta pentru că democraţia noastră a trecut de la democraţie reprezentativă la democraţie participativă, în care oamenii sunt implicaţi zilinc, reacţionează, organizează proteste. Cazul Colectiv va fi important pentru România. A schimbat ceva semnificativ”.

Incendiul a durat 153 de secunde

Reconstituirea incediului, realizată de specialiştii de la INSEMEX, a pornit de la secunda zero a jocului de artificii. Efectele pirotehnice au durat fix 15 secunde.

7 secunde mai târziu, Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity vede flacăra pe stălpul de lângă scenă şi spune „Asta nu era în program!”. Cere un extinctor.

În mai puţin de nouă secunde, flăcările au acaparat deja în totalitate plafonul acoperit cu spumă poliuretanică şi plăci din lemn. Potrivit specialiştilor, temperatura focului a fost de aproape 1000 de grade celsius! La secunda 35, din plafon încep să curgă picături incandescente peste oamenii care se înghesuie să iasă din club.

Alimentate de instalaţiile de ventilaţie, flăcările coboară în mijlocul clubului, printre spectatori. La secunda 41 a incendiului, tinerii deschid prima uşă. Flăcările sunt deja în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului.

17 secunde mai târziu se deschide şi cea de-a doua uşă, iniţial blocată. Alimentat de afluxul brusc de aer proaspăt, focul capătă o intensitate uriaşă.

La secunda 91, flăcările ucigaşe pârjolesc inclusiv containerul în care erau blocaţi zeci de tineri.

La secunda 105, de la un metru înălţime în sus, arde tot. Doar cei care s-au culcat la pământ supravieţuiesc. Opt secunde mai târziu flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural. Au trecut 153 de secunde. Incendiul începe să se stingă singur.

Concluziile specialiştiilor de la Petroşani arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi felul în care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie o misiune aproape imposibilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri