Video Coliere anti-Covid pentru companiile de transport și salubritate din Voluntari. Cum e justificată achiziția dispozitivelor neomologate

Data actualizării: Data publicării:
colier anti-covid
Societatea de Transport Voluntari și cea de salubritate au cumpărat coliere anti-Covid, neomologate în România, pentru angajați. Foto: captură video pureo2.eu

La doi pași de Capitală, angajații a două societăți au primit dispozitive care nu au niciun fel de aprobare de la Agenția Medicamentelor, dar care promit protecție împotriva SARS-COV-2 și nu numai. Este vorba despre Serviciul de Transport Voluntari și Ecovol SA, compania de salubrizare locală, care au împreună ceva mai bine de 600 de angajați. După ce BuletindeBucurești.ro a scris despre achiziția dispozitivelor neomologate în România, în valoare de 30.000 de euro, făcută din bani de la bugetul orașului Voluntari, jurnaliștii Digi24 au vorbit cu câțiva dintre cei care ar trebui să beneficieze de ele.

Serviciul Transport Voluntari, companie publică unde lucrează peste 330 de angajați, a cumpărat în septembrie 930 de medalioane în valoare de aproape 135.000 de lei.

Potrivit descrierii oficiale de pe site-ul de anunțuri publice, medalionul „creează un scut de 1,3 metri în jurul celui care-l poartă”. Tot acolo scrie că produsul poate să igienizeze și să dezinfecteze materialele aflate în raza sa de acțiune.

Societatea din Voluntari a explicat, într-un răspuns pentru Digi24, de ce a cumpărat din bani publici produse neomologate în Uniunea Europeană.

„Produsul Medalion PURE O2 – Solid Pack nu se încadrează în categoria dispozitivelor medicale şi prin urmare nu intră sub incidenţa Directivelor pentru dispozitive medicale, aşa cum a fost transpusă în legislaţia naţională. (nu are nevoie de autorizație de la Agenția Medicamentului, n.r.)”.

Valeria Herdea, medic de familie: „M-aș fi bucurat ca acel primar să sprijine școlile sau cabinetele medicale din localitate, pentru că noi, ca și cabinete medicale, n-avem acces la testare gratuită. Aș fi vrut să văd un astfel de demers, nu tratamente care n-au bază științifică. Nu luați antibiotice fără recomandare medicală, nu utilizați invermectină, nu utilizați tot felul de alte preparate despre care toată lumea are păreri în fața camerelor de luat vederi”.

Și 60 de angajați de la compania publică de ecologizare ar trebui să primească așa-zisele dispozitive salvatoare. În rândul angajaților celor două companii, părerile sunt însă împărțite. 

Șofer: „N-am primit și nici nu îmi trebuie”.

Reporter Digi24: De ce?

Șofer: „Nu-mi trebuie, am imunitate din naștere”.

Angajat salubritate: „Nu cred, nu, nu cred în așa ceva. Am făcut vaccinul ăsta, e singurul care mă poate proteja. Le-am făcut pe amândouă. Atât”.

Reporter Digi24, către un șofer: Ați primi medalionul anti-COVID? Cel care vă protejează de COVID?

Șofer: „Da, da!”

Reporter Digi24: Și, vă protejează?

Șofer: „Da”.

Reporter Digi24: Cum merge?

Șofer: „Simt că e ok, mă simt foarte bine”.

Reporter Digi24: Simțiți că nu se apropie COVID-ul de dvs?

Șofer: „Da, bănuiesc că nu se apropie. Dar acuma, Dumnezeu știe...”

Reporter Digi24: De la ce distanță?

Șofer: „Nu, tot trebuie să păstrăm distanța”.

Reporter Digi24: Îl aveți aici?

Șofer: „Nu, nu”.

Numai că singurul șofer din Voluntari care a văzut celebrul medalion l-a uitat acasă, așa că nu ni l-a putut arăta. În oraș, incidența COVID-19 este printre cele mai mari din județul Ilfov, peste 19 cazuri la mie. Rata de vaccinare este de aproape 36%.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri