Comercianţii, nemulţumiţi de prevederea potrivit căreia clienţii pot refuza plata în lipsa bonului fiscal

Data publicării:
card restaurant-1

 

O asociaţie care reuneşte peste 250 de comercianţi şi care funcţionează în judeţul Prahova a dat publicităţii o petiţie adresată prim-ministrului Victor Ponta, prin care membrii asociaţiei susţin că articolul 10 din Ordonanţa Guvernului 10/2015, care permite cumpărătorului să plece cu marfa fără să o plătească dacă nu primeşte bon fiscal este "neconstituţional şi nelegal", transmite Mediafax.

În petiţie, Asociaţia pentru Protecţia Comercianţilor (APCOM) susţine că nu contestă ordonanţa Guvernului în ansamblul ei, ci doar articolul 10.

Reprezentanţii APCOM spun că statuarea dreptului clienţilor de a pleca cu o marfă neplătită "încalcă dreptul de proprietate privată al unei firme, constituind un amestec inadmisibil al statului în regimul proprietăţii private".

"În mod legal şi firesc, bonul nu se poate elibera decât după ce clientul înmânează banii pentru plata mărfii. Or, persoanele certate cu legea şi cu buna credinţă nu vor plăti marfa, plecând cu ea din magazin, deci vor fura, practic, marfa, având drept scuză (teribilă) acest refuz al eliberării bonului fiscal. Aceasta cu atât mai mult cu cât vom fi obligaţi să-i afişăm, la loc vizibil, posibilitatea de a pleca cu marfa neplătită. Cu alte cuvinte, furtul şi escrocheriile vor deveni noul flagel al României zilelor noastre, încurajate şi legalizate fiind de o reglementare ce se vrea a fi reglementatoare pentru combaterea evaziunii, dar, în realitate, incomparabil mai păguboasă pentru societate", susţin comercianţii în petiţia dată publicităţii miercuri.

Ordonanţa adoptată de Guvern prin care se reglementează loteria bonurilor fiscale prevede că, începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri