Comuna din Iași unde nimeni nu primește ajutor social și nu există șomeri

Data publicării:
drum letcani iasi

25 de milioane de euro a plătit statul român, în ultimii 4 ani şi jumătate, ca ajutoare sociale, în judeţul Iaşi. Din 2013, numărul beneficiarilor a crescut cu un sfert. De la 7.000 de asistaţi, s-a ajuns acum la aproape 9.000. Sunt comune în care numărul lor reprezintă chiar şi o treime din populaţie.

Comuna Lungani, judeţul Iaşi. Din şase mii de locuitori, două mii trăiesc din ajutoarele sociale, pentru care statul achită lunar 200.000 de lei.

Şase copii. Şi trăim din alocaţia copiilor, cu ajutor social. Am cam în jur de 15 milioane (1.500 de lei) cu tot cu alocaţie, cu tot cu ajutor”, spune o femeie.

Nu am studii, nu am şcoală, nu se găsesc servicii. De vreo 20 de ani sunt casnică datorită copiilor”, afirmă o femeie.

Sunt care nu vor să muncească. Mai mult le convine să stea acasă, decât să muncească”, spune Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani, judeţul Iaşi.

La polul opus este comuna Leţcani.

Din cei 8.000 de locuitori, niciunul nu primeşte ajutor social şi nu există şomeri. Peste 100 de firme şi-au dezvoltat aici afaceri, iar localnicii au avut prioritate la angajare.

Din 2005 ne-am mutat producţia, din Iaşi, aveam o hală închiriată, aici am găsit un spaţiu adecvat pentru noi. Localnici am angajat şi numai din Leţcani şi din împrejurimi”, spune Ciprian Galnic, proprietar firmă .

„Am lucrat în Italia şi m-am întors aici auzind că este posibilitatea de a munci. M-am angajat şi e din ce în ce mai bine”, afirmă o femeie.

Iar de câştigat are toată lumea.

Bugetul local s-a dublat prin acele impozite care sunt pe impozitele angajaţilor. Taxa IVG la Leţcani la momentul de faţă a ajuns la un milion de euro”, declară Stelian Turcu - primarul comunei Leţcani.

Planurile pentru dezvoltarea comunei nu se opresc, însă, aici. În următorii doi ani, se va construi un parc industrial, ceea ce înseamnă 5.000 de locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri