Comuna din România cu 99% locuitori nevaccinați, în frunte cu primarul. Doar 32 de persoane din 8.000 au ales să se imunizeze

Data actualizării: Data publicării:
Oameni la primăria din Bărbulești.
Teoriile conspirației și campaniile anti-vaccinare de pe rețelele de socializare au convins peste 99% din locuitorii unei comune să nu se vaccineze.

Teoriile conspirației și campaniile anti-vaccinare de pe rețelele de socializare au convins peste 99% din locuitorii unei comune să nu se vaccineze. Din cei peste 8.000 de locuitori din comuna Bărbulești, județul Ialomița, doar 32 s-au imunizat. Ce i-a încurajat pe aceștia din urmă să nu ia în seamă teoriile despre implantare de cipuri vedeți în acest reportaj.

Românii cu cea mai mare frică de vaccin trăiesc în comuna Bărbulești, din județul Ialomița. Din 8.000 de locuitori, doar 32 s-au vaccinat. Costel Stan este unul dintre ei.

Costel Stan, localnic vaccinat: Am fost până la Fetești să mă vaccinez. Am făcut două drumuri și m-am vaccinat totuși. Alții care au vaccinul la poartă nu se vaccinează. Lipsă de responsabilitate. În primul rând e pentru sănătatea mea și pentru cei mai în vârstă din familie, să-i protejăm.
Reporter: În familia dumneavoastră s-au mai vaccinat?
Costel Stan: Da, și soția, și copiii, și ginerele. Mă duc și la al 3-lea, dar încă n-am făcut șase luni.

Medicul Ana Monica Grosu este unul din ceilalți 32 de curajoși. Îi pare rău că nu i-a convins pe locuitorii din Bărbulești să se vaccineze.

Medic: Știrile de la televizor contra vaccinării sunt mult mai acaparante pentru ei, decât cele pentru vaccinare

Ana Monica Grosu, medic de familie: A fost o dată o campanie de vaccinare. Au venit aici să vaccineze cei de la Slobozia, dar cererea n-a fost, degeaba a fost oferta. Știrile de la televizor contra vaccinării sunt mult mai acaparante pentru ei, decât cele pentru vaccinare.

Primarul comunei Bărbulești, Vasile Liță, nu e nici el vaccinat. Nu crede în imunizare și nu s-a implicat să o promoveze.

Vasile Liță, primarul comunei Bărbulești: Nici dumneavoastră nu mă puteți obliga pe mine, nici eu, pe dumneavoastră. Decizia ne aparține. Chiar și Constituția declară că nu ești obligat. Oamenii nu vor. Nu vor pentru că s-au speriat de la televizor, ce aud, ce se discută.

Localnic: Biblia, ăsta e vaccinul nostru!

Nu vreau, îmi este frică.
Reporter: De ce vă e frică?
Nu știu, dar dacă lumea nu se vaccinează în toată România...

În Bărbulești trăiesc peste 8.000 de locuitori.

George Lăcătuș, jurnalist Digi24: În localitatea cu cea mai mică rată a vaccinării, nu există un punct unde oamenii să se imunizeze. Cei care ar dori să se vaccineze trebuie să meargă câțiva kilometri până la Urziceni. Până atunci, pașaportul anti-covid al persoanelor din Bărbulești care nu s-au vaccinat îl reprezintă credința în Dumnezeu.

Bărbat: Vaccinul nostru anti-covid. Uite-l, Biblia, ăsta e vaccinul nostru.

Deși are cea mai mică rată de vaccinare, în Bărbulești au fost înregistrate doar 6 cazuri de COVID în ultimele 14 zile.

Costel Stan, localnic vaccinat: Vaccinați-vă!

Reporter: George Lăcătuș / Operator: G. Necșulescu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri