Comuna unde se trăiește ca la oraș

Data actualizării: Data publicării:
bodoc

O comună din judeţul Covasna poate servi, drept model, pentru autorităţi locale din ţară. Bodoc a înflorit în ultimii ani, datorită banilor europeni. Are străzi asfaltate, reţele noi de apă-canalizare şi reţele modernizate de electricitate. Confortul locuitorilor nu este, însă, singurul scop pentru care Primăria pregăteşte proiect după proiect. În Bodoc există şi o strategie de atragere a turiştilor. Cea mai nouă investiţie în acest sens este un teren de curse pentru atelaje trase de cai.

Din 2007, locuitorii din Bodoc au apă la robinet. Instalarea reţelei a costat două milioane de lei, bani veniţi de la Guvern. Alte 3 milioane de lei au fost cheltuite pentru reţeaua de canalizare. Nu a durat mult până să vină şi banii europeni. Aproape 11 milioane au fost atrase pentru îmbunătăţirea reţelei de drumuri locale. În localitate s-a construit şi un centru de tratament cu ape minerale: 200.000 de lei, tot bani europeni. Cea mai nouă investiţie, baza hipică, se pregăteşte să găzduiască prima competiţie.

„Am fost la foarte multe concursuri, atât în ţară cât şi în străinătate. Pot să vă spun că această bază seamănă cu o bază sportivă din Olanda”, spune Nicolae Nistor, participant concurs de atelaje.

Primarul spune că nimic nu s-ar fi realizat fără ajutorul localnicilor.

„Drumurile sunt mai bune, au făcut şi şanţurile şi podurile. Sunt mândră că aici m-am născut şi am copilărit”, afirmă o localnică.

La Olteni, unul din cele 3 sate ale comunei, există o adevărată comoară: castelul Miko, construit acum 200 de ani.

Primăria Bodoc a reuşit să obţină fonduri chiar şi din Ungaria. 2 milioane de forinţi vor fi investite în reabilitarea picturii din interiorul castelului, iar când întreg procesul de restaurare va fi gata, acesta va putea fi din nou aşezat pe harta culturală şi turistică a judeţului”, spune Sorina Secelean, reporter Digi24 Braşov.

Încet-încet, zona se dezvoltă şi turistic. Para Zoltan este primul proprietar de pensiune din comună. A construit-o pe bani europeni - 100.000 de euro - şi vrea să practice aici agroturism.

„Eu cred că este, în primul rând, cel mai important să trăieşti viaţa la ţară pe care să o arăţi după aceea turiştilor”, spune Zoltan Para, proprietar pensiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri