Concedieri așteptate la Complexul Energetic Oltenia

Data publicării:
complex energetic oltenia

De pe 1 mai, cei 19 mii de angajaţi ai celor două termocentrale au fost nevoiţi să rămână în concediu de odihnă, fie că au vrut, fie că nu. În tot acest timp, spun sindicaliştii, se pregăteşte concedierea a aproximativ 4.000 de oameni. De altfel, chiar directorul general al Complexului vorbeşte despre disponibilizări, dar nu a avansat deocamdată nicio cifră.

Conducerea companiei spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza preţului foarte mare pentru energia produsă din cărbune, comparativ cu cel reglementat pentru energia eoliană sau cea hidro. Astfel, Complexul nu mai reuşeşte să vândă energia produsă, aşa că a rămas cu stocuri uriaşe de cărbune pe care nu îl pot valorifica. Angajaţii ameninţă cu proteste de amploare în Capitală în următoarele săptămâni.

Numărul concediaților, incert

Situaţia angajaţilor de la Complexul Energetic Oltenia este deocamdată neclară. Managerul general al companiei spune însă că, în mod sigur, vor trebui făcute concedieri.

„Poate să fie vorba de ordinul miilor de oameni, pentru că la modul acesta, v-am spus, noi am pus niște bani de o parte pentru vremuri ca aceastea, dar care ne ajung pentru câteva săptămâni, pentru o lună să zicem. După 13 mai, angajații sperăm să revină la lucru și să găsească niște termocentrale funcționând. Sperăm să funcționeze și până atunci”, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Anunţul despre disponibilizarea a mii de oameni i-a luat prin surprindere pe sindicalişti, care spun că nu au fost contactaţi de conducerea complexului pentru negocieri.

„Nu am parcurs toate etapele dialogului pe această temă. Acceptăm orice soluţii de bun simţ, care nu duc la pierderea locului de muncă”, a spus Ion Ruşeţ, prim vicepreşedinte SNME.

Energie scumpă

Reprezentantii companiei spun că în ultima lună Complexul Energetic Oltenia a vândut foarte puțină energie. Clineţii se reorientează către energia eoliană şi cea produsă de hidrocentrale pentru că este mai ieftină. În timp ce un megawatt de energie produs de hidrocentrale se vinde cu 125 de lei, un megawatt de energie produs pe bază de cărbune este cu 65 de lei mai scump.

Stocurile de cărbune sunt depozitate de mai bine de jumătate de an în aer liber. Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile a apărut fenomenul de autoaprindere. Din acest motiv, aproape 500 de milioane de tone de cărbune s-au degradat.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri