Concursurile pentru managerii de spital sunt blocate. Ministerul Sănății: „Nu mai vrem spitale murdare în România!”

Data publicării:
laurentiu colintineanu ms

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a spus astăzi, într-o conferință de presă, că pentru cele șase paturi din secția specială nu există contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că dacă sunt pacienți tratați acolo, tratamentele nu pot fi decontate.

Discuțiile cu CNAS sunt avansate”, a spus Laurențiu Colintineanu. 

Purtătărul de cuvânt a explicat și care sunt problemele legate de această unitate pentru pacienți cu arsuri grave. Conform actelor administrative, ea funcționează „pe lângă Secția de Chirurgie Plastică”, formulare care nu există nici în limbaj adminstrativ, nici în limbaj juridic. Unitatea ar trebui să fie o entitate distinctă, iar faptul că lucrurile nu stau așa afectează funcționarea acesteia. 

Ministerul are în lucru, de asemenea, o „acțiune prioritară pentru mari arși” - se caută soluții pentru decontarea întregului tratament pentru pacienții cu arsuri grave, tratament care este foarte costisitor.

În luna mai, în unitatea de la Floreasca au fost tratați cinci pacienți. Doi dintre aceștia sunt în continuare în tratament, unul a fost externat, iar doi au fost transferați la Spitalul de Arși.

O altă problemă a acestei unități este lipsa de personal.

După vizita de ieri, ministrul Vlad Voiculescu a decis crearea unui grup de lucru la nivelul ministerului, format din experți medicali ai Spitalului Floreasca și din experți internaționali. Acesta va propune soluții integrate”, a spus Laurențiu Colintineanu.

Noi criterii pentru șefii de spitale

Acesta a mai spus că Vlad Voiculescu a retras reprezentanții Ministerului Sănătății din Consiliul de Administrație al Spitalului Floreasca și din Comisia de Contestații din cadrul concursului pentru funcția de manager al spitalului, concurs care ar fi trebuit să se desfășoare ieri.

Ordinul de ministru a avut ca efect anularea concursului: „Pe de o parte, este convingerea ministrului Voiculescu că a sosit momentul pentru a analiza și evalua oportunitatea de a face modificări la procedura de selecție a viitorilor manageri. Este în lucru un proiect pentru un nou contract de management al spitalelor. Contractul trebuie modificat astfel încât să conțină criterii clare de performanță, pe baza acestora să se poată face apoi și o evaluare obiectivă a activității managerilor de spital”, a spus purtătorul de cuvânt.

Printre criteriile de selecție va fi și raportarea infecțiilor nosocomiale. „Apoi la criterii legate de igienă. Nu mai vrem spitale murdare în România”, a spus Laurențiu Colintineanu.

El a adăugat că niciun concurs pentru funcția de manager de spital nu va avea loc până când nu vor fi definitivate aceste criterii, adică timp de câteva săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri