Condiții de neimaginat într-o grădiniță din Vaslui

Data publicării:
copii

O încăpere de opt metri pătraţi, cândva cancelaria şcolii din sat, e sală de clasă pentru 28 de copii preşcolari, care stau aproape lipiţi unul de altul la cursuri. Scânduri de lemn vechi şi rupte ţin locul podelei, iar tavanul e şubrezit. În plus, acoperişul s-a lăsat ameninţător spre clădire. E de înţeles de ce părinţii îşi aduc pruncii aici cu inima strânsă.

- Unul de la altul se îmbolnăvesc, spațiu mic. Este o situație foarte grea.

- Îmi este frica să îi trimitem, dar nu avem ce să facem. Nu putem să îi ţinem acasă.

- Nu vrea să vină la grădiniță din cauza că îi suflă copiii în gură. Deci e strâmt.

„Punem în pericol viața copiilor. Copiii s-au îmbolnăvit și, în frunte cu ei, și eu”, spune Elena Oprea, educatoare.

În satul vecin, la Draxeni, şcoală înseamnă, de fapt, casa unui localnic. Omul primeşte 300 de lei pe lună chirie, din partea primăriei.

„Nu este foarte bună pentru copii, dar, față de școala de la deal, este mai în siguranță”, spune Loredana Ibănescu învăţătoare.

„Să sperăm că nu se întâmplă nimic neprevăzut și se găsesc toate soluțiile pentru a nu crea prejudicii”, spune Maria Ciulei, inspector general adjunct, ISJ Vaslui.

Edilul comunei din care fac parte satele Chetrosu şi Draxeni spune că nu are bani ca să repare clădirea vechii şcoli - doar acoperişul ar costa 200.000 de lei, adică jumătate din bugetul primăriei.

Situația este foarte gravă. Mi s-a promis că alocă niște bani anul ăsta, dar situația e critică. Fără bani nu se poate face nimic”, declară Neculai Ibănescu, primarul comunei Gherghești.

Fondurile ar urma să vină de la Consiliul Judeţean sau din partea Guvernului, dar primarul spune că n-a primit încă un răspuns cert din partea celor două instituţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri