Confuzie la pelerinaj. Credincioșii nu stiu la moaștele cărui sfânt Dimitrie se închină

Data publicării:
dimitrie icoana

Cei mai mulţi credincioşi din provincie nu ştiu pentru care sfânt au bătut atâta cale şi au aşteptat apoi ore în şir la coadă. Aproape toţi sunt convinşi că se vor închina la moaştele Marelui Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Grecia, numit în popor şi Sfântul Dumitru şi sărbătorit pe 26 octombrie. În realitate, racla de pe dealul Patriarhiei este a Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului, prăznuit o zi mai târziu, pe 27 octombrie.

Confuzia este însă greu de evitat. Cei doi sfinţi au nume aproape identice, iar praznicele lor sunt în zile consecutive.

În 26 octombrie, ca în fiecare an, îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ale cărui Sfinte moaște se păstrează în Catedrala din Tesalonic, Grecia. Duminica, 27 octombrie, este ziua de sărbătorire a sfântului cuvios Dimitrie cel Nou, octotirorul Bucureștilor”, explică purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Un lucru este cert: moaştele sfântului din Grecia nu sunt pe dealul Patriarhiei din Bucureşti. Pelerinii se mai pot închina la Sfântul Dimitrie cel Nou şi la Sfântul Artemie până pe 29 octombrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri