Conjunctură favorabilă. Achitarea în avans a creditelor, metodă de economisire

Data publicării:
2001 20plata 20anticipata-44673

Mariana Suciu are un credit ipotecar de Primă Casă, în valoare de peste 50.000 de euro, pentru o perioadă de 30 de ani. Rambursează lunar aproape 300 de euro şi nu ştie cum să scape mai repede ca să nu ajungă ca până la final să plătească dublu.

„Dintr-o rată de 300 de euro plătim 50 de euro din credit şi restul de 250 de euro plătim taxe, comisioane şi dobândă”, explică Ruxandra Andrei, analist financiar.

Rambursarea anticipată parţială a creditului înseamnă mai mult decît stingerea unei părţi din datoria către bancă. Plata anticipată duce şi la scăderea dobânzilor.

În ultima lună, leul s-a apreciat pe toate fronturile: faţă de euro, de dolar şi de francul elveţian. Asta poate înseamna o reducere a ratelor pentru cei care au credite în valută. Alternativ, clienţii pot opta pentru păstrarea valorii nominale a ratei, ca să scape de credit mai devreme.

„Dacă tendinţa se va inversa din nou şi leul se va deprecia, pentru cei cu credite în valută devine tot mai interesant să plătească mai repede aceste credite şi să iasă din contractele respective, mai ales dacă şi dobânzile la credite sunt mari”, este de părere analistul economic Dragoş Cabat.

Comisionul de rambursare anticipată nu poate depăşi 1%

Conform legii, dreptul clientului de a rambursa anticipat nu poate fi condiţionat de plata unei anumite sume minime, sau de un anumit număr de rate. Iar băncile nu pot percepe comisioane mai mari de 1% pentru rambursările anticipate. Acest comision este oricum permis numai pentru creditul cu dobândă fixă.

„Pentru a obţine maximum de economii prin metoda aceasta de rambursare în avans, aş recomanda ca întotdeauna să se menţină rata lunară standard şi să scădem perioada de rambursare”, este sfatul Ruxandrei Andrei.

O dată cu perioada de rambursare, scade şi numărul ratelor care poartă dobânzi. De exemplu, dacă dintr-un credit pe 30 de ani puteţi rambursa câte 50 de euro în plus în fiecare lună, după cinci ani durata de rambursare scade cu 57 de luni. Suma totală economisită astfel în acei cinci ani este de 8.000 de euro, cât costă, de exemplu, un autoturism nou-nouţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri