Sari la conținut

Constanţa: Două femei au născut acasă, coordonate telefonic de doctor

Două femei din judeţul Constanţa au născut, în ultimele ore, acasă, asistate telefonic de medicul coordonator al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, una dintre acestea fiind preluată de paramedici împreună cu copilul pentru a fi transportată la spital. Cadrele medicale încearcă să ajungă şi la cealaltă femeie tot pentru a o duce la o unitate medicală.

consiliu judetean

FOTO: Consiliul județean Constanta

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au declarat că în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o femeie din Independenţa a anunţat autorităţile că a intrat în travaliu, dar echipele de intervenţie nu au reuşit să ajungă la locuinţa acesteia, deoarece în zona respectivă zăpada atingea în anumite locuri chiar şi patru metri, potrivit News.ro.

Femeia a născut un băieţel la locuinţa sa, fiind asistată telefonic de către medicul coordonator al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. Autorităţile fac acum eforturi ca să ajungă la femeie pentru a o transporta la spital împreună cu copilul.

O situaţie similară s-a înregistrat duminică dimineaţa în localitatea Orzaru. O tânără în vârstă de 19 ani a născut o fetiţă în jurul orei 6.30, fiind asistată telefonic tot de medicul coordonator al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. O şenilată a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri de Poduri împreună cu paramedici a reuşit să ajungă la locuinţa tinerii, aceasta fiind preluată împreună cu copilul şi transportată la spital.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, o femeie însărcinată, în vârstă de 21 de ani, din Adamclisi a fost preluată de o şenilată a RAJDP pentru a fi dusă la centrul medical Băneasa. Pentru că şenilata s-a blocat cu şase kilometri înainte de a ajunge în Băneasa, femeia a fost nevoită să nască acolo, fiind ajutată de cei doi paramedici care o însoţeau şi care au fost coordonaţi telefonic de un medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. Ulterior, ea a fost preluată de o ambulanţă şi a ajuns împreună cu copilul la unitatea medicală.  

Judeţul Constanţa s-a aflat din noaptea de joi spre vineri sub cod portocaliu de viscol, iar pe parcursul zilei de vineri meteorologii au emis şi o avertizare cod roşu de viscol.

Ulterior, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de viscol, care a fost prelungită până duminică.

Astfel, până duminică, la ora 22.00, judeţele Suceava, Botoşani, Harghita, Neamţ, Iaşi, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Braşov, Covasna, Bacău Vaslui, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea.

În intervalul menţionat, în estul şi sud-estul ţării, dar şi la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, cu viteze de 50-60 km/h şi, pe arii restrânse, 70-75 km/h, spulberând şi troienind zăpada, potrivit reprezentanţilor ANM.

Pe parcursul zilei de duminică, în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali şi Orientali, temporar va mai ninge şi se va depune strat nou de zăpadă.

Ninsori, în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local şi în regiunile centrale şi în restul regiunilor sudice, iar în extremitatea de sud-vest a teritoriului vor mai fi unele intensificări ale vântului, precizează meteorologii.

De asemenea, meteorologii au emis, sâmbătă dimineaţă, un cod galben de vreme geroasă în toată ţara până pe 9 ianuarie inclusiv, temperaturile urmând să coboare frecvent la -25 de grade.

Pe aceeași temă