Consultant: Birchall se înşală în privinţa IT-iștilor. Ordonanța prevede în continuare scutirea de impozit

Data publicării:
adrian benta

Analistul fiscal Adrian Bența atrage atenția că ordonanța de modificare a Codului fiscal care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial prevede în continuare scutirea de impozit pentru IT-iști și cercetători, astfel că declarațiile deputatului PSD Ana Birchall, care dădea asigurări că un ordin de ministru va reintroduce scutirea de impozit, nu-și au rostul.

„Ordonanţa 79 care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial prevede în continuare scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori sau pentru persoanele care lucrează în cercetare. Problema este de altă natură. În acest moment impozitul pe veniturile din salarii la programatori este de 10% şi el este scutit la plată, dar valoarea asigurărilor sociale introduse în brutul salariatului, ce se vor reţine din salariu, este de 35%. Adică acest 35% asigurări sociale produce un salariu net, în mână, mai mic, deoarece valoarea asigurărilor sociale este mai mare decât impozitul scutit la plată. Şi pentru programatori, şi pentru cei ce lucrează în cercetare avem aceeaşi situaţie valabilă ca pentru orice salariat. Dacă de la 1 ianuarie 2018 angajatorul nu-i măreşte brutul, atunci salariul net, în mână, va fi mai mic. În situaţia punctuală a programatorilor se impune o majorare mai mare decât majorarea de 20% valabilă pentru ceilalţi salariaţi. Eu am făcut un calcul, undeva la 23-24% ar fi majorarea de brut pe care urmează să o primească programatorii pentru a avea măcar acelaşi salariu net”, a declarat pentru Digi24 analistul fiscal Adrian Benţa.

Problema impozitului zero pentru angajatii din IT va fi reglementată printr-un ordin de ministru, a anunţat vineri seară, la Digi24, deputatul PSD Ana Birchall. „Eu știu sigur - și în perioada imediat următoare o să aibă o surpriză plăcută - că se rectifică acest lucru, deci se găsesc măsurile și o să fie un ordin de ministru care efectiv reglementează acest lucru, tocmai pentru că noi am promovat de-a lungul timpului multe facilități. Deci, ei au acum impozit 0. Noi am promovat... Din 2003, de fapt, și toate celelalte guverne au susținut și au întărit această măsură de a avea impozit 0 pentru domeniul IT, pentru că e un domeniu care a ajutat la dezvoltarea României. O să vedeți că o să fie un ordin de ministru care o să reglementeze”, a promis deputata PSD în emisiunea „24/7” de la Digi24.

 Circa 500 de angajaţi din domeniul IT şi-au manifestat public nemulţumirea, vineri, la Timișoara, faţă de noile modificări fiscale.  Ei spun că salariile le vor scădea considerabil. În condițiile în care această industrie furnizează 6 la sută la PIB-ul României, măsurile fiscale adoptate de Guvern le va lua 6 la sută din salarii, au susținut manifestanții. „Mulți dintre noi am rămas în speranța de a construi o țară mai bună, de a ne crește copiii aici, se pare că acest guvern, această clasă politică în general nu face decât să alunge din țară ultimii români rămași”, declara la Digi24 un protestatar care lucrează în domeniul IT. El spune că probabil mulți dintre colegii lui vor alege acum să plece să lucreze în străinătate.

Modificările la Codul fiscal au fost publicate vineri în Monitorul Oficial: http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43NjU4NTA4MTk0NTAxRSszMA==

La pag 12, Titlul IV, Impozitul pe venit, la art 60 punctul 2 sunt reglementările referitoare la domeniul IT și cercetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri