Contribuția la pensiile private obligatorii crește la 4,5% de anul viitor

Data publicării:
bani lei salarii-6

Legislaţia reglementează mijloacele și zonele în care au voie sau nu să investească fondurile de pensii private din România. Sunt interzise, de exemplu, investiţiile imobiliare sau obligaţiunile ipotecare, precum şi alte instrumente financiare complexe, ce ar putea avea un risc ridicat de pierdere. Și aceasta deoarece, potrivit legii, fondurile de pensii trebuie să se asigure că oamenii vor avea în conturi, la finalul perioadei de cotizare, cel puţin atât cât au plătit de-a lungul anilor.

De regulă, cei mai mulţi bani sunt folosiţi pentru a cumpăra titluri de stat. Sunt considerate cele mai sigure instrumente de investiţie, aşa că trei sferturi din contribuţiile românilor merg în această direcţie. În luna septembrie, administratorii de fonduri au plasat bani şi în acţiuni şi depozite bancare, dar într-o mai mică măsură.

Din mai 2008 şi până acum, cei 6 milioane de români înscrişi în sistemul pensiilor private au plătit 10,5 miliarde de lei fondurilor de pensii. Administratorii au reuşit să adauge însă un câştig de 2,3 miliarde de lei în conturile contributorilor, în urma investiţiilor făcute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri