Controversa „Logo pentru București”. Explicațiile lui Bogdan Naumovici

Data publicării:
logouri comparative

Specialistul în publicitate Bogdan Naumovici, membru al juriului care a desemnat noul logo al Capitalei, vine cu explicații despre modul în care s-a desfășurat competiția, după ce au apărut suspiciuni de plagiat în cazul câștigătorului, iar acesta a fost descalificat.

Am acceptat sa intru în acest juriu cu condiția să fie un proces onest și transparent. Ceea ce a fost, inclusiv prin reacția rapidă și fără precedent de a anula premiul o dată găsită asemănarea cu Taipei”, a scris Bodgan Naumovici pe Facebook, ca răspuns la o postare a jurnalistului Răzvan Chiruță de la România liberă.

Înțeleg ca cel care a găsit asemănarea a folosit softul yandex.ru. De care habar nu aveam nici eu, nici alti membri ai juriului și aș crede că mai nimeni altcineva, iar să te aștepți ca juriul sa facă poliție - cat timp responsabilitatea pentru originalitatea propunerii revine prin regulament autorului - cu 230 de propuneri, e absurd. Cum absurd este sa te aștepți ca cineva din juriu sa fi știut logoul primarului Taipeiului pe dinafară.

De asemenea, se va face o expoziție publică cu primele 50 de lucrări în ordinea notelor obținute.

Nu am nimic de reproşat nici primăriei, nici juriului. Am ales ce am considerat cea mai bună propunere, atât prin prisma argumentației autorului, cât și pentru dezvoltările pe care le-a prezentat, iar în momentul sesizării asemănării cu un alt logo, am reacționat imediat și am retras premiul, urmând să decidem un alt câștigător.

Mi-ar fi plăcut ca mulți dintre designerii, arhitecții, art-directorii care critică demersul să fi ales calea constructivă și să fi trimis propuneri nu pentru Logoul lui Firea, ci pentru logoul orașului în care cei mai mulți dintre ei trăiesc. Ar fi fost o bucurie să avem de ales între sute de propuneri geniale. Unde e compromisul?”, a scris Bogdan Naumovici.

Lucrarea care a câştigat concursul pentru logo-ul Bucureştiului a fost descalificată, a anunțat astăzi Primăria Capitalei, din cauza asemănării cu o siglă deja existentă.

În urma semnalelor publice privind asemănarea foarte mare dintre logo-ul declarat câștigător al concursului organizat de Primăria Capitalei și unul dintre logo-urile orașului Taipei, organizatorii au luat decizia descalificării lucrării prezentate de Narcis Teodor Lupou. Facem precizarea că toți participanții la concurs au declarat pe propria răspundere că lucrările prezentate sunt originale”, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri