Copil neoperat de trei ani. Mama se teme că îi vor fi furate organele

Data publicării:
copil

Dramă cumplită pentru un băieţel de 12 ani care luptă de unul singur pentru viaţă. O operaţie i-ar putea da şansa la o viaţă normală, dar cei care ar putea să-l ajute i-au întors spatele. Mama se opune intervenţiei fiind convinsă că băiatului i se vor lua organele pentru transplant. Deşi femeia l-a abandonat într-un centru de plasament, nici medicii, nici autorităţile nu fac nimic să-l salveze pe copil. Şi asta deşi legea e de partea lor.

Soarta a fost cruntă cu acest băieţel. Încă de la naştere a fost diagnosticat cu o boală gravă. Are o inimă de trei ori mai mare decât ar fi normal.

Cu timpul a ajuns ca orice mişcare să fie un efort uriaş, care îi pune în fiecare clipă viaţa în pericol. Şi de parcă nu ar fi fost destul, la vârsta de 2 ani, mama l-a abandonat într-un centru de plasament şi a plecat la muncă în străinătate. Mai trece din când în când să-l vadă atunci când ajunge în ţară.

„Sângele lui este îngroşat şi nu este bine oxigenat. (Reporter: Dacă nu este operat, ce se întâmplă cu acest copil?) Va face un accident vascular cerebral, îl paralizează”, declară Constantin Iordache, medic cardiolog Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi.

O speranţă ar fi, spun medicii, o operaţie complicată pe care o pot face doctorii din Israel. De trei ani însă nu a putut trece prin această intervenţie care i-ar reda şansa la o viaţă normală pentru că mama lui s-a opus. Motivul?

„Asta mi-a spus şi la telefon mama, nu spun eu acum: că s-ar putea să organele, o prostie, bineînțeles, s-ar putea organele să fie folosite în scop de transplant. Mama a fost chiar îndărătnică”, adaugă medicul Constantin Iordache.

Nici autorităţile nu l-au ajutat mai mult, deşi potrivit legii o puteau face.

„Orice persoană care are cunoştinţă de această neglijenţă medicală, în speţă medicul. El este obligat să informeze Autoritatea pentru Protecţia Copilului. Acest serviciu urmează să analizeze situaţia şi se poate face acţiune la instanţă”, spune Ioana Atasiei, avocat.

Refuzul pentru acea intervenţie chirurgicală din 2014 nu este un motiv neapărat din decădere din drepturi. Noi nu am primit din partea medicilor o solicitare că intervenţia respectivă ar fi de viaţă şi de moarte”, afirmă Magda Vasilache, purtător de cuvânt DGASPC Neamţ.

La începutul lunii, starea copilului s-a agravat şi a ajuns un spital din Iaşi. Abia acum însă medicii iau în calcul să facă tot ce e necesar să-l opereze.

„Am cerut un punct de vedere în primul rând de la Protecţia Copilului de la Neamţ să ştim exact care este statutul acestui copil. (Rep: Aţi trimis o solicitare?) Astăzi urmează. (Rep: Până acum au mai fost trimise?) Până acum au fost doar intervenţii telefonice”, declară Radu Terinte, manager Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi.

În alte ţări e mult mai simplu, pentru că, orice ar fi acolo viaţa copilului este întotdeauna pe primul loc.

„În caz de urgență majoră, medicii de aici din Spania intervin și operează un minor cu sau fără acordul părinților. Dacă e cazul unei intervenții programate, precum un transplant sau o transfuzie, atunci cer acordul părinților. Dacă nu îl primesc, dar viața copilului depinde de această procedură medicală, atunci medicii se adresează unui judecator care mai intotdeauna ia decizia în favoarea copilului”, relatează Ciprian Bălţoiu, reporter Digi24.

La fel se întâmplă şi în Ungaria, unde intervin chiar poliţiştii atunci când părinţii ignoră sănătatea copilului. În România însă până va fi învinsă birocraţia, băiatul de 12 ani este singurul care luptă pentru viaţa sa dintr-un pat de spital.

Dreptul la sănătate al copilului:

Art.5 - În situaţia excepţională în care viaţa copilului se află în pericol iminent, ori există riscul producerii unor consecinţe grave cu privire la sănătatea sau integritatea acestuia, medicul are dreptul de a efectua acele acte medicale de strictă necesitate pentru a salva viaţa copilului, chiar fără a avea acordul părinţilor sau al unui reprezentant legal al acestuia”, se arată în Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri