"Copilul intră în şcoală de masă cu deficienţe şi iese de acolo handicapat" - afirmaţii pentru care a fost sesizat CNCD

Data publicării:
elev copil scoala mediafax

 

CEDCD anunţă că a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la publicarea unei serii de articole cu caracter profund discriminator la adresa copiilor cu dizabilităţi din România în cadrul unui jurnal regional.

"Aricolele redactate în perioada aprilie-mai 2014 conţin deopotrivă afirmaţii în nume propriu ale jurnalistului, precum şi declaraţii oficiale ale unor lideri sindicali din educaţie şi reprezentanţi ai unei unităţi de învăţământ special, care aduc atingere gravă dreptului la demnitate al copiilor cu dizabilităţi prin aprecieri de tip propagandist şi ofensator, de natură să favorizeze o percepţie ostilă şi degradantă a acestora la nivelul societăţii", se arată în plângerea adresată CNCD.

În documentul transmis au fost ataşate şi câteva extrase din jurnalul regional menţionat:

"...ei pot să lovească, şi au o forţă incredibilă. La orice oră din zi şi din noapte, un astfel de copil este plin de echimoze. Noi am avut un copil venit la evaluare, de tip autist, nevăzător. Eram doi adulţi care îl ţineam, să nu se lovească şi să nu lovească pe alţii. A reuşit să se smulgă din mâinile noastre şi să-şi tragă doi pumni.. Avem o colegă însărcinată în şcoală, profesor de engleză şi care vine şi spune: "Cum mă duc să fac ore, pentru că eu am pierdut deja o sarcină? Ce fac dacă sunt lovită de copil şi îmi pierd şi această sarcină? Pe mine cine mă protejează?""

"Totul pentru că această doamnă, .... are ..un copil pe care a vrut să îl integreze în învăţământul de masă şi nu a fost primit, pentru că nu se poate ca un copil cu Down şi cu elemente de autism, ... să fie dus într-o şcoală de masă.... unde să beneficieze de drepturi care sunt de 5-6 ori mai scumpe decât se întâmplă acum, (în şcolile speciale)"

"... Copilul intră în şcoala de masă cu deficienţe şi iese de acolo handicapat. Asta e o diferenţă pe care o creează părinţii care nu acceptă că ai lor copii au deficienţe"

"Câte proiecte şi programe s-au făcut din 1990 încoace cu integrarea romilor? Este un grup distinct, care poate fi cumva asimilat cu persoanele cu deficienţe. Unde am ajuns, în afară de banii care s-au pompat la greu, de locurile speciale la admitere sau în alte părţi, care, de cele mai multe ori, nu se ocupă? Integrarea nu se face cu forţa şi nu peste noapte!"

"Prea puţini copii români ne mai calcă pragul, din cauza celor de etnie romă. Mulţi părinţi îşi mută copiii de aici, din cauza romilor. O clasă mixtă cu copii români şi romi e un dezastru. Se plâng că vin murdari, au păduchi sau miros urât"

CEDCD precizează că extrasele de declaraţii aparţin unui lider sindical din învăţământ şi cadru didactic, unui director de şcoală specială şi unui profesor psihopedagog.

"În condiţiile în care cercetările în domeniu indică reticenţa crescută a populaţiei faţă de persoanele cu dizabilităţi, semnatarii acestor declaraţii augmentează ideea de caracter violent, de limitări şi incapacitate de integrare şi trai în mijlocul comunităţii, inducând în mod evident iminenţa pericolului pe care aceşti copii o reprezintă în societate", se mai arată în comunicatul de presă.

Semnatarii plângerii mai arată că un aspect deosebit de grav şi profund discriminator pentru ambele categorii îl reprezintă asocierea categoriei copiilor romi cu cea a copiilor cu dizabilităţi într-o categorie mai largă stigmatizată, deoarece reprezintă, în opinia lor, o formă de pericol social.

Astfel, ambele categorii de copii ar pune în pericol cadrele didactice şi ar conduce la părăsirea şcolilor de către copii tipici/români, dat fiind faptul că elevii cu dizabilităţi sau romi "vin murdari, au păduchi...miros urât", iar copiii cu dizabilităţi sunt violenţi şi extrem de periculoşi.

"Autorii acestor declaraţii trasează fără jenă şi discernământ hotare etnice şi medicale între copii şi îşi permit fără nicio jenă să stabilească categorii stigmatizate, să genereze teamă şi ostilitate faţă de aceşti copii în rândul populaţiei. O astfel de atitudine propagată public în mass media are consecinţe extrem de grave pe cel puţin două planuri: pe de o parte generează teamă şi respingere faţă de copiii cu dizabilităţi, iar pe de altă parte aduce o gravă atingere dreptului la demnitate al acestor copii şi al părinţilor lor. Aceşti oameni trebuie să înţeleagă că discursul instigator la ură nu poate fi tolerat şi trebuie să suporte consecinţele acţiunilor lor", consideră preşedintele CEDCD, Mădălina Turza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri